Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Eko plakete: Nova obaveza označavanja za strana teretna vozila

31. Mart 2015

Od 1. januara 2015. sva teretna vozila i tegljači, koji voze po Beču, „bečkoj okolici“ (Wiener Umland) i dijelovima Štajerske moraju biti označeni austrijskom plaketom za razinu emisije ispušnih gasova.
Od 1. jula 2015. ovo vrijedi i za teretna vozila i tegljače, koji voze Gornjom Austrijom na dionici A1 zapadna autocesta (A1 West Autobahn).

Na području grada Beča i u dijelovima Donje Austrije („bečka okolica“ / "Wiener Umland") dosada je zabrana vožnje za teretna vozila i tegljače vrijedila samo za EURO 0.
Zabrana vožnje je mjera za održavanje čistog zraka prema zakonu o zaštiti od imisija (Immissionsschutzgesetz-Luft IG-L).

Od 1. jula 2014. na snazi je zabrana vožnje za teretna vozila i tegljače razine emisije ispušnih plinova EURO 1, a od 1. januara 2016. i za EURO 2.
Zabrana se odnosi na sve kategorije težine (N1, N2 i N3). I u Štajerskoj od 1.1.2014. postoji zabrana vožnje za teretna vozila iznad 7,5 t hzG razine emisije ispušnih plinova EURO 0, 1 i 2.
Na dionici A1 zapadne autoceste (A1 West Autobahn) u Gornjoj Austriji od 1. jula 2015. vrijedi zabrana vožnje za teretna vozila i tegljače EURO razine 0 i 1, a od 1. januara 2016 i za vozila EURO razine 2.
Iznimke vrijede još samo za teretna vozila sa skupim nadogradnjama.

NOVO je obaveza označavanja za vozila plaketom u boji za razinu emisije ispušnih gasova. Sva teretna vozila koja voze po Beču, „bečkoj okolici“ i Štajerskoj, moraju od 1. januara 2015. biti označeni austrijskom plaketom za razinu emisije ispušnih gasova. Od 1. jula 2015 teretna vozila i tegljači koji voze po Gornjoj Austriji na dionici A1 zapadna autocesta (A1 West Autobahn), moraju također imati plaketu. Plaketa jamči, da vozilo pripada EURO razini kojoj nije zabranjena vožnja.

Plakete se razlikuju po bojama ovisno o EURO razini:

  • EURO 2: crvena
  • EURO 3: žuta
  • EURO 4: zelena
  • EURO 5: svijetlo plava
  • EURO 6: lila


Gdje se može nabaviti plaketa za oznaku razine emisije ispušnih gasova?
Plaketa se može nabaviti u Austriji u svakoj radionici koja je ovlaštena za izdavanje plaketa§ 57a KFG-a (zakon o vozilima) [pdf, 200.5kb], te pokrajinskim ispitnim stanicama od ARBÖ -a i ÖAMTC -a.
Za teretna vozila od preko 3,5 tona postoji olakšica: za njih se može dobiti plaketa bez dolaska u radionicu za stavljanje na osobnu odgovornost.

Koliko košta plaketa za označavanje razine emisije ispušnih plinova?
Plaketa se može nabaviti isključivo u Austriji i košta EUR 2,50 uključujući PDV, tome treba dodati troškove rada radionice (okvirno ca. 12. minuta posla). Plaketa se nanosi iznutra na vjetrobransko staklo te vrijedi i kod promjene registarskih tablica.

Za koje vožnje je potrebna plaketa za označavanje razine emisije ispušnih plinova?
Plaketa je potrebna za vožnje na području cijelog grada Beča te u „bečkoj okolici“ u sljedećim općinama:

  • Okrug Bruck an der Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Okrug Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Okrug Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Okrug Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Okrug "bečka okolica": Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-


Plaketa o razini emisije ispušnih plinova je potrebna i za vožnje u pojedinim dijelovima Štajerske.

Od 1. jula 2015. plaketa je obvezna i za vožnju Gornjom Austrijom - i to na dionici A1 zapadna autocesta (A1 West Autobahn) između priključenja Enns-Steyr i čvora Haid:pogledajte kartu [pdf, 43.9kb]

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA