Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Rekordan broj novootvorenih stranih pREduzeća u Austriji

10. April 2015

276 međunarodnih preduzeća osnovano je u Austriji protekle godine, većina njih u glavnom gradu Beču.

Austrijska agencija za strana ulaganja ABA-Invest in Austria je 2014. godine pratila pri osnivanju firmi u Austriji ukupno 276 međunarodnih preduzeća. To je plus od 21% u usporedbi sa 2013. godinom i predstavlja dosada najbolji rezultat u 33-godišnjoj povijesti agencije. Investicijski iznos se povećao za gotovo 7% na 371 milijun eura, dok je broj otvorenih radnih mjesta porastao na 2.645 (+79%).

Najvažnija investicijska zemlja sa 88 poduzeća je Njemačka (+4%). Veoma pozitivni su i podaci o osnivanju tvrtki iz Italije - najbolji rezultat ikada: Ukupno 43 talijanska poduzeća su osnovala 2014. tvrtku u Austriji (+23%). Zamjetan je i sve veći interes preduzeća iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope: Sa 74 preduzeća ova skupina je odgovorna za 27% svih preko agencije otvorenih firmi.

Privlačnost Austrije kao atraktivne poslovne lokacije sastoji se u njenoj funkciji središta za Srednju, Jugoistočnu i Istočnu Evropu, kvalificiranoj stručnoj radnoj snazi, visokoj stabilnosti i pravnoj sigurnosti. K tome dolaze još i sigurnost opskrbe energijom i u međunarodnoj usporedbi visoka kvaliteta života.

Izgledi za 2015. puno obećavaju: ABA trenutačno prati 737 međunarodna preduzeća s konkretnim interesom za osnivanje firme u Austriji te se tako nalazi za 6% iznad vrijednosti prethodne godine.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA