Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

BEČKi univerzitet SLAVI 650. godišnjicu OSNIVANJA

4. Maj 2015

Alma Mater Rudolphina Vindobonensis je najstariji univerzitet na njemačkom govornom području i jedan od najstarijih univerziteta u Evropi.

Bečki univerzitet  osnovao je vojvoda Rudolf IV. 12. marta 1365.  prema uzoru na pariški univerzitet Sorbonne. Time je etablirao akademsku ustanovu, koja je idućih 650 godina suoblikovala duhovni život Evrope te će i ubuduće ostavljati na njemu svoj trag.

Danas oko 9.700 suradnika radi na 19 fakulteta na Bečkom Univerzitetu. Univerzitet nudi 180 studija za oko 92.000 studenata. Time je Bečki Univerzitet najveća austrijska istraživačka institucija i navjeća obrazovna ustanova. K tome Bečki Univerzitet predstavlja preko svojih međunarodnih studenata nazaobilazan most grada sa svijetom.

Osobito dojmljivo se dočarava korak iz prošlosti u budućnost kroz novu kartu alumnija Alumni Map . S njom je stvoreno virtualno mjesto susreta za diplomante Bečkog Univerziteta širom svijeta. Ovdje se gradi aktivna zajednica alumnija, u kojoj se ne radi o osobnom profitu, nego o tome kako pružiti svoj prilog budućnosti Univerziteta - kao mentor, donositelj odluka i inicijator ideja.

Alumni zajednica trenutačno obuhvaća oko 200.000 živih diplomanata Bečkog Univerziteta. Bilo da je riječ o poduzeću, kulturnoj ustanovi, o medijima, sportu, znanosti ili politici: Alumniji Bečkog Univerziteta su svugdje prisutni.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA