Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Ponovo probijen rekord osnivanja preduzeća u Austriji 

4. Februar 2016

297 međunarodnih preduzeća osnovalo je prošle godine svoju podružnicu  u Austriji, preko četvrtine toga potiče iz zemalja centralne i istočne Evrope i Saveza nezavisnih država (GUS). 

Agencija  ABA-Invest in Austria  zabilježila je 2015. ukupno  297 međunarodnih preduzeća koja su se nastanila u Austriji,  To je rast od 8% čime je ponovo poboljšan rekord od prethodne godine. Još upečatljivije je povećanje obima investicija koje su se sa 34% popela na 496 miliona Eura. S druge strane, opao je broj novootvorenih radnih mjesta koji je 2014. iznosio 2.645, a sada se spustio na 2.613.

Vodeća država -investitor sa 103 podružnica je Njemačka, za kojom slijedi Italija sa 42 podružnice. Interesovanje investitora iz zemalja centralne i istočne Evrope kao i iz Saveza nezavnisnih država održava se konstatno tj. u porastu:  Sa 77 preduzeća ova grupa osnivača odgovorna je za 26% podružnica, osnovanih preko agencije ABA u 2015. godini. Nikada do sada nije došao toliki broj preduzeća iz Mađarske ( 25) ili Slovačke ( 13) za Austriju. Osim toga se nastanilo 9 preduzeća iz Rusije, 8 iz Slovenije, po 5 iz Češke i Bugarske kao i 4 iz Ukrajine.

Izgledi za 2016. godinu su takođe obećavajuči: ABA trenutno savjetuje oko 755 međunarodnih preduzeća koja su konkretno zainteresovana za osnivanje preduzeća u Austriji, što je za 2,5 % više no u januaru 2015. godine.

  

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA