Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Korona- kriza: Austrija postepeno pokreće privredu

27. April 2020

Austrijska vlada postepeno ublažava ograničenja koja su uvedena od sredine marta u javnom i privrednom životu

Koronom izazvana kriza je i Austriju pogodila celom svojom žestinom, ali se sada  opet radi na pokretanju privrednog toka. Sredinom aprila je austrijska Vlada, posle višenedeljne blokade, učinila prve korake ka revitalizaciji privrede. Otvaranje malih prodavnica praćeno je još uvek ograničenjima javnog života. Maske još uvek dominiraju svakodnevnicom, ne samo u supermarketima, drogerijama, apotekama i prodavnicama (ukupne prodajne površine od najviše 400 mˇ) , već se podrazumevaju i u proizvodnim pogonima kao i u javnim sredstvima prevoza i taksi vozilima. 

Ako se pita Vlada, i ako nastavi ovaj ohrabrujući trend opadanja broja obolelih, početkom maja će i druge prodavnice kao i tržni centri ponovo početi s radom. Sredinom meseca bi trebalo  i gastronomija, hoteljerstvo kao i obrazovne institucije da prati njihov primer - naravno, uz stroga pravila zarad zaštite zdravlja i sprečavanja drugog talasa COVID-infekcija. S druge strane, može se očekivati da će se preko leta održati neke restrikcije , na primer zabrana održavanja manifestacija kao i prekogranična putovanja. To će zasigurno teško pogoditi inače uspešni turizam, gastronomiju, kulturu i industriju zabave.  

Vlada Austrije je , svakako, reagovala na finansijske gubitke koje su posledica naloženih zatvaranja mnogih preduzeća, rastuće stope nezaposlenih i pada izvoza. Usled toga je osnovan fond za savladavanje krize u visini od 40 milijardi evra: Njime će se finansirati  model skraćenog radnog vremena, a usvojen je i ublažavajući paket mera u vidu odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, kreditnih garancija,direktnih davanja, finansijske podrške radi održavanja likvidnosti privrednih subjekata i zaštite radnih mesta.


zadnji puta aktualizirano:
27. April 2020
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA