Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrijski investitori u BiH - Anketa 2011

logo
3. Februar 2011

Austrijski investitori u BiH prvi puta ispitani o ekonomskom stanju u zemlji putem Online ankete 

Danas svaki drugi Euro, koji je generiran u Austriji, dolazi iz izvoza roba i usluga. Time je internacionalizacija austrijske privrede postala temeljac razvoja zemalja i dovela je Austriju u sam vrh Evropske Unije, te u top 10 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Stoga nije iznenađujuće da su austrijska poduzeća opsežno prisutna i u BiH. Austrija je najveći strani investitor u zemlji. Investicioni volumen od cca. 1,7 milijardi Eura, te ca. 200 poduzeća sa većinskim austrisjkim kapitalom rezultirali su impresivnim prisustvom na ovim prostorima, što značajno doprinosi i razvoju BiH.

Naša ideja je bila da ispitamo baš te u Bosni i Hercegovini prisutne firme. Prvi puta do sada Advantage Austria je provela online anketu u kojoj je participiralo polovina austrsijskih firmi prisutnih u BiH, što znači da se rezultati ove ankete mogu smatrati više nego reprezentativnim.

Cilj nam je ponoviti ovu anketu svake godine, tako da bi smo u ime austrijskih investitora mogli prikazati napretke ali i nedostatke u okvirima za poslovanje u BiH. Razultati će biti predstavljeni široj javnosti, ali i odgovorni vlastima.

Ujedno zahvaljujemo studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za vrlo profesionalnu suradnji pri sprovedbi ove ankete.

Power Point Prezentacija rezultata ankete može se dobiti ovdje [pdf, 1,196.6kb]
Word verzija sa komentarima se može dobiti ovdje [pdf, 715.9kb]

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA