Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Rekordna posjeta na 4. Danube Region Business Forum u beču

24. Novembar 2014

„Uspjeh kroz suradnje“ - pod ovim motom otvorio je predsjednik Privredne komore Austrije Christoph Leitl  4. Danube Region Business Forum (6.-7. novembar 2014) u njegovom pozdravnom govoru.  

550 učesnika iz 32 zemlje su se pobrinuli za novu rekordnu posjetu i pokazali koliko velik je interes za tješnju suradnju u zemljama Podunavlja. Teme konferencije su bile EU-poticaji, optimiranje proizvodnih lanaca u prehrambenoj industriji kao i dualno obrazovanje u svrhu iskorjenjivanja nezaposlenosti mladih.

S tim u svezi naglasio je predsjednik Privredne komore Christoph Leitl visoku vrijednost obrazovanja i usavršavanja. Jer samo dobar obrazovni sistem nudi potrebnu stručnu snagu, koje doprinose sigurnosti ekonomskog odredišta.  Austrija s tim u vezi sa svojim dualnim obrazovnim sistemom – kao i Njemačka ili Švajcarska  –  stoji veoma dobro i upravo zbog toga ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Evropi. Na nivou EU je stanje drugačije. Samo 3% evropske omladine je integrisano u dualni obrazovni sistem, a do 2020 godine, treba ih biti oko 50%. „Austrija već sada doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih u Evropi. Tako je trenutno aktuelan pilot projekat slovačke vlade o ponovnom uvođenju dualnog obrazovanja u Slovačkoj. Također uskoro počinje realizacija sličnih projekata u Rumuniji i Bugarskoj. " - kaže Leitl.

Na temu EU-poticaja i EU-strategija za područje Podunavlja uputio je Johann Sollgruber, oficijelni predstavnik  Evropske Komisije u Austriji, na EU-strukturne fondove: do 100 mrd. eura su predviđeni za zemlje Podunavlja od 2014 do 2020 godine. Na to bi moglo doći još dodatnih 60 mrd. eura iz 300 mrd. eura investicione inicijative Komisije pod vođstvom Jean-Claude Junckera. Konkretno radi se o poboljšanju vodenog transporta, izgradnji multimodalnih terminala, izgradnju multimodalnog dunavskog i sjever-jug koridora za željeznički, cestovni i vodeni transport, poboljšanje kvalitete vode i suradnje između univerziteta i kompanija u oblasti istraživanja.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA