Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Dodjela Energy Globe Award BH kompaniji TURBINA IPD

15. Maj 2012

Energy Globe Award za Bosnu i Hercegovinu je dodijeljen Bh kompaniji Turbina IPD iz Kotor Varoši za projekat energetski samonapajajućeg telekomunikacionog tornja.

U prostorijama ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasde jučer je dodijeljena prestižna Energy Globe nagrada za projekat energetski samonapajajućeg telekomunikacionog tornja. Dobitnik ove nagrade je bh kompanija Turbina IPD iz Kotor Varoši. Nagradu je uručio g-din Sigmund Nemeti, a ispred kompanije Turbina IPD nagradu je primiom Miroslav Tešić, vlasnik i direktor kompanije.

U budućnosti će ova kompanija svoja rješenja moći ponuditi telekom operaterima širom svijeta. Potencijal je velik. Trenutno u svijetu postoji 400.000 baznih stanica, koje rade uz pomoć dizel generatora (150.000 samo u Africi). U sljedećih 5 godina taj broj će narasti na 600.000. Uz upotrebu ovakvih rješenja za napajanje mobilnih stanica, može se smanjiti potrošnja dizela za 600 miliona litara mjesečno.

U usporedbi sa generatorima na dizel, sistem štedi na emisiji 25 tona CO2 godišnje, a može se primijeniti višestruko, npr. za punjenje baterija, za napajanje pumpi za navodnjavanje.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA