Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Energy Globe Award 2014

9. Maj 2014

EKO-SAN d.o.o. osvojio je Energy Globe nagradu Bosna i Hercegovina
za projekat prve solarne elektrane na krovu osnovne škole u Sarajevu

Ovogodišnja nacionalna Energy Globe Award Bosna i Hercegovina dodjeljuje se firmi EKO-SAN d.o.o za projekat prve solarne fotonaponske elektrane na krovu škole u Sarajevu. Gospodin Samir Hamzic je 07.05.2014. u okviru svečane ceremonije održane u uredu Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade u Sarajevu primio plaketu za svoj doprinos.

Sunčeva energija je svuda dostupna i za sve besplatna. Ovogodišnji nacionalni nosilac Energy Globe Award iz Bosne i Hercegovine koristio je snagu sunca da osigura električnu energiju za osnovnu školu „Meša Selimović“ u Sarajevu. Ovaj fotonaponski sistem je prvi takve vrste na ovom području i sproveden je uz podršku učenika, tako da na taj način dodatno ima i važan edukativni učinak na djecu, koja će sutra biti u prilici da donose važne odluke.

U narednim sedmicama će u saradnji sa uredima za vanjsku trgovinu Privredne Komore Austrije širom svijeta biti odlikovani i drugi nosioci Energy Globe nagrade 2014.
Radi se o projektima koji se protežu od visoke tehnologije sve do jednostavnih ali eficijentnih ideja i koji daju odgovore na većinu naših problema u oblasti zaštite okoliša – bilo da je to energetska efikasnost, primjena obnovljivih energija ili pak pažljiva primjena naših izvora, kao npr. vode.

Svi nacionalni nosioci Energy Globe priznanja iz preko 160 zemalja bit će putem interneta predstavljeni u okviru Global Best Practice Week povodom UN Svjetskog dana zaštite okoliša 5. juna naEnergy Globe Award
Ova jedinstvena kampanja Energy Globe teče pod pokroviteljstvom UNESCO-a i u saradnji sa UNEP i UNIDO pod motom: Čuvamo planetu djelima, a ne pričom. Održivost počinje od Tebe!

U okviru ove svjetske Internet-kampanje Energy Globe građani dodatno imaju mogućnost besplatno provjeriti svoj potencijal uštede energije (Energy Efficiency Check), ali i da pomoći Online-Solartool saznaju, kako se može proizvoditi i koristiti sunčeva energija u svim dijelovima svijeta uz informacije o jačini sunčevih zraka na specifičnim područjima. Suma moguće uštede energije odnosno potencijal proizvedene solarne energije bit će sve vrijeme dokumentiran putem interneta na globalnom brojilu.

Od kraja maja mogu se dostaviti i novi prijedlozi projekata za Energy Globe Award 2015. Sve informacije i formular za sudjelovanje može se naći naEnergy Globe

Kontakt: Energy Globe, Mag. Cornelia Kirchweger, Tel. +43 7617 2090-30
cornelia.kirchweger@energyglobe.com

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA