Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Nastavljen rast trgovinske razmjene između BiH i Austrije

17. Oktobar 2007

U julu nastavljen pozitivan trend rasta trgovinske razmjene između BiH i Austrije. Austrijski izvoz u BiH zabilježio u prvih sedam mjeseci ove godine rast od 39,6%, u obrnutom smijeru ostavren rast od 28%.

Trend prvih šest mjeseci ove godine je nastavljen i u julu. Tako je izvoz iz Austrije u BiH dosegao sumu od EUR 176 mil pri čemu je zabilježen porast od 39,6%. Istovremeno je bosansko-hercegovački izvoz u Austriju dosegao sumu od EUR 122,6 mil, uz rast od 28%. Koliko je bosansko-hercegovačko tržište značajno za Austriju, pokazuju i činjenica da je austrijska privreda u istom periodu u sedam zemalja Evropske Unije (Estonija, Grčka, Kipar, Letonija, Litvanija, Luxemburg, Malta) manje izvezla nego u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane pokrivenost uvoza izvoz BiH sa Austrijom je možda i najveća i iznosi 70%, što je dokaz oporavka bh industrije, a jednim dijelom i doprinos austrijskih kompanija, koje su invbestirali u proizvodne pogone u BiH.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA