Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Bosna i Hercegovina Austrija najveći strani investitor

Euro-Münze © photocase.com/checka

© photocase.com/checka

3. Oktobar 2008

Bilateralna trgovina između Austrije i Bosne i Hercegovine doživjela je boom - uvoz i izvoz rastu dvocifrenim procentima.

Austrija zauzima prvo mjesto uzimajući u obzir sumu akumuliranih stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Do sada investirana suma iznosi oko 1 milijarde EUR-a. Nakon Austrije slijede Hrvatska, Slovenija i Njemačka. Najveći ne-evropski investitor je Kuvajt. Priliv austrijskih investicija do sada je bio uglavnom u proizvodni, finansijski i telekomunikacioni sektor, kao i u trgovinu. 

I bilateralni trgovinski odnosi između Austrije i Bosne i Hercegovine se izuzetno dobro razvijaju: prošle godine austrijski izvoz u BiH je porastao za 33% na  331 Mio. EUR-a, a izvoz iz BiH je dostigao rast od  19,6% na 204 Mio. EUR-a. Ova tendencija se nastavlja i ove godine. Tako je austrijski izvoz u prvoj polovini 2008 porastao za 16,4% , a uvoz iz BiH za 12,3%.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA