Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Položaj i uloga žena u bosansko-hercegovačkoj ekonomiji - jedna od tema Foruma Alpbach

g-dja Mag. Astrid Pummer - Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u Sarajevu
24. August 2007

G-dja Astrid Pummer govorila u okviru radnog kruga organizovanog od strane udruženja "Žene u ekonomiji" Privredne Komore Austrije o položaju žena u Bosni i Hercegovini.  

"Emergence - nastajanje novog" je generalna tema ovogodišnjeg 63. po redu evropskog foruma Alpbach, koji se dešava od 16.avgusta do 1. septembra. U globalnoj ekonomiji izratsaju bivše zemlje u razvoju u "globalne igrače", dok druge zemlje zaostaju, a siromaštvo se učvršćuje. Šta se može naučiti na primjerima Kine i Indije, koje greške se mogu izbjeći? Razvojna suradnja bliska ekonomiji trebala bi pomoći lokalnom rastu, a samim time i prihodima. Koje promjene je potrebno učiniti u razvojnoj politici? Koje šanse se nude austrijskim preduzećima, ako djeluju u tim zemljama. Učesnicima su bili predočeni faktori uspjeha za angažman preduzeća na novim tržištima (npr. Ukrajina). Uspješne firme su napravile izvještaj o svom putu, inovativne strategije za dolazak na tržište dopunjuju se razvojnim partnerstvom u jednu strategiju koja vuče naprijed, od koje svi profitiraju, a najviše lokalno stanovništvo.

U okviru radnog kruga 21. avgusta, koji je organizovan od udruženja "Žene u ekonomiji", jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina. G-dja Mag. Astrid Pummer je bila pozvana da u 20-minutnom izlaganju predstavi svoja dosadašnja iskustva. Pored uloge žena, teme ovog seminara su bile i interkulturalni menadžment, jedinstvenosti obrade tržišta i konkretne poslovne prilike u zemlji u tranziciji, kakva je i Bosna i Hercegovina.
Članice udruženja "Žene u ekonomiji" su uspješne poslovne žene Austrije.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA