Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Iznimno dobra berba 2007

Čaša vina © photocase.com/Kellermeister

© photocase.com/Kellermeister

26. Septembar 2007

Berba 2007. je donijela grožđe izuzetnog kvaliteta, od kojeg se očekuje da bude istovjetno dobrog kvaliteta, kao i ono nastalo iz berbe 2003. - iako sa manjim prinosom zbog visokih temperatura ovog ljeta.  

Berba grožđa u Austriji ima šanse da dostigne izuzetan nivo kvaliteta berbe iz 2003. godine. Ali očekivanih 2.2 do 2.4 miliona hektolitara su manje nego što su vinari očekivali od ove berbe. Visoke ljetne temperature značile su i nešto manji prinos, no zbog toga će se to svakako ogledati u očekivano visokom kvalitetu.  Očekuju se kompleksna crvena i bijela vina sa relativno visokim stepenom alkohola i niskom kiselošću. Isti trend je i širom Evrope: ekstremno rana berba prilično je smanjila prinose i u Francuskoj i u Njemačkoj. Oko 50% vina, koja se trenutno proizvode u Austriji su visoko kvalitetna, a ostatak čine stolna i vina nižeg kvaliteta (na svako od njih otpada po 25%). Na stolna vina u Francuskoj otpada 60% a u Španiji 75%. Austrijski vinari postavili su za cilj povećanje proizvodnje visoko kvalitetnih vina na 60%.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA