Beállítások mentése
Advantage Austria Navigáció megjelenítése

Osztrák bútoripar: Borongós hangulat az év második felében

29. november 2012

Az év végére mégis érezhetővé vált az osztrák bútoriparban az európai és a pénzügyi válság. Az osztrák bútor gyártók előnyére válhat azonban, ha a fontos célpiacokon a minőségi áruk iránti kereslet tovább emelkedik.

Az év végére mégis érezhetővé vált az osztrák bútoriparban az európai és a pénzügyi válság. Az év közepéig egészen jól alakult a bútorpiac helyzete, hiszen az össztermelés - a beszállító ipar eredménye nélkül - az előző évhez képest 4,3%-al, 895 millió euróra nőtt. Az export értéke ugyanakkor 1,1%-kal csökkenő tendenciát mutatott (442 millió eurót elérve), míg az import 5,2%-kal 858 millió euróra növekedett. A harmadik negyedévet követően borússá vált az ágazati hangulat: az osztrák bútorpiac belső felmérése szerint a kül- és belföldi megrendelések száma egyaránt az előző évi színvonal alá esett. Ennek megfelelően a vállalatok visszafogták termelésüket, miközben azért a kapacitások kihasználtsága továbbra is kielégítő.

AzOsztrák Bútoripari Szövetség elnöke, Dr. Georg Emprechtinger a következőképpen nyilatkozott a helyzetről: „Az osztrák bútorpiac helyzetét összefüggéseiben kell vizsgálni, sok vállalat a következő hónapokban sem számít növekedésre. De ennek ellenére nem zárom ki, hogy a bútorpiac legalább az előző évi teljesítményszintet elérje. Az pedig, hogy mit hoz a jövő, attól függ, hogy Európa helyzete hogyan alakul.

Olaszországi exportunk például 2012 első félévében 42% -kal esett vissza (ez 23 millió euró értékű bútort jelent), pedig még 2 évvel ezelőtt Németország után a legfontosabb exportcélunk volt. A Lengyelországba irányuló export ezzel szemben ismételten emelkedett és az év közepére elérte a 43 millió eurót (+6,6 %). Így mostanra Lengyelország lett az osztrák bútorgyárak második legfontosabb exportpiaca. Aggodalomra adhat okot viszont a Németországba irányuló kivitel változása: A 15%-os mínusz több mint 40 milliós visszaesést jelent, ami a kivitel értékét így 240 millió euróra mérsékelte.

Döntő tényező lesz a jövőben az is, hogy Európa krízis helyzete és az adósságválság miként befolyásolják az osztrák és a német fogyasztókat. Az osztrák bútor gyártók előnyére válhat, ha a fontos célpiacokon a minőségi áruk iránti kereslet tovább emelkedik. Jelenleg a fogyasztói környezet mindkét országban elég stabilnak tűnik, amihez - remélhetőleg a jövőben is - hozzájárul az építőipari konjunktúra, a magas foglalkoztatási ráta és az alacsony kamatok.”

„Az osztrák bútoripar egyik alapvető értéke az intelligens funkcionalitás. Cégeink nem csak nagyszabású berendezéseket, hanem kicsi, de finom megoldásokat is fejlesztenek. A kárpit és bútor gyártók hamar felismerték a városi életvitelben ezt a trendet és ehhez alkalmazkodva olyan funkcionális bútorokat készítettek, amelyek kis térben is kényelmet biztosítanak” - teszi hozzá Emprechtinger.

Annak érdekében, hogy a gyártók több piacon is sikeresek legyenek, minden szegmenst ki kell szolgálni - az alacsony árkategóriától kezdve egészen a prémium szegmensig. Az osztrák bútorokról pozitív kép alakult ki és bizalmat élveznek a vásárlók körében: Erről gondoskodik a magas színvonalú feldolgozás, amihez a nagyfokú automatizáció, valamint a funkcionalitás és a tartósság igénye párosul. A designban is egyre nagyobb figyelmet kapnak a „made in Austria” bútorok, amelyeket sok importbútorral ellentétben a fenntarthatóság jegyében állítanak elő.