Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

BIO-ENERGIJA ZA BUDUĆNOST

Austrijsko preduzeće URBAS Energietechnik je izgradilo pom sistemu ključ u ruke toplanu na biomasu za daljinsko snadbijevanje toplotnom energijom bosansko-hercegovačkog grada Prijedora (BiH).

URBAS je preduzeće, koje ujedno vodi vlasnik, a aktivno je u tri poslovna segmenta čelične konstrukcije, čelične konstrukcije za hidrogradnju i energetika. Preduzeće je osnovano 1929 godien kao bravarska radnja i iz te tradicije posjeduje najviše kompetencije u raznim oblastima proizvodnje čeličnih konstrukcija i različitih postrojenja.

Najmlađe polje poslovnog djelovanja energetika povezuje ta znanja sa najnovijim spoznajama o potencijalima biomase. URBAS istraživački centar je inovacioni pokretač za efikasniji daljni razvoj ekonomske i ekološke efikasnosti najmodernijih energetskih postrojenja. 350 kvalifikovanih suradnika odgovorni su na dvije proizvodne lokacije za cijeli procesni lanac projekta: planiranje, izgradnja, montaža, održavanje.

Širom Evrope do sada je realizovano preko 1.000 postrojenja, kapaciteta od 1 do 100 MW.

Nakon sprovođenja procedure međunarodnog tendera URBAS Energietechnik je dobio realizaciju projekta toplifikacije bosansko-hercegovačkog grada (BiH) i to izgradnjom toplane na biomasu po systemu ključ u ruke, koja pored toplote proizvodi i električnu energiju iż drvnog otpada. U vremenu izgradnje od samo šest mjeseci URBAS Energietechnik kao generalni izvođač radova uz pomoć lokalnog partnera na projektu uspio izgraditi kompletnu toplanu i pustiti je u rad.

Ovo postrojenje je najmodernije postrojenje za dobijanje toplote iz biomase u Bosnie i Hercegovini i predstavlja smjernicu za energetsku budućnost zemlje: obnovljivi lokalni resursi osiguravaju snadbijevanje energiom i zamjenuju uvozna fosilna goriva. Tako se nanovo definišu ekonomski i ekološki standardi.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA