Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti, odnosno promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spremi postavke
Advantage Austria Pokazati navigaciju

Pregled

Svaka Lego kockica sadrži austrijski know how, budući da tvrtka Lego za svoje plastične dijelove koristi strojeve za brizganje iz Austrije. A tko leti u A380, najvećem putničkom zrakoplovu na svijetu, gleda na trup i dijelove krila austrijske proizvodnje. To su samo dva primjera snažnog međunarodnog tržišnog položaja austrijskih tvrtki na području kemijske industrije i industrije plastike čija je izvozna kvota oko 70 %. Mnoge su tvrtke tradicijske tvrtke koje su pioniri u dostignućima te se svojim inovacijama svrstavaju u vrh svjetske ljestvice. Pozitivan razvoj u austrijskoj kemijskoj industriji i industriji plastike se nastavlja. To jamči izvanredno obrazovanje zaposlenika i visoke istraživačke kvote – u farmaceutskom sektoru 12%!

Austrijska industrija plastike obuhvaća cjelokupni lanac novostvorene vrijednosti u području plastike, od sirovina do proizvoda. Tu spadaju:

  • proizvodnja sirovina;
  • proizvodnja strojeva za plastiku;
  • izrada alata i kalupa;
  • obrada plastike;
  • usluge specifične za plastiku i
  • istraživačke institucije te institucije za obrazovanje na području plastike.

Regionalni klaster za plastiku omogućava u Austriji usku suradnju između različitih područja u tehnici, razvoju i obrazovanju. Među poduzećima u okviru ove industrije nalaze se i globalni igrači i predvodnici tržišnih niša koji svojim kupcima isporučuju održive proizvode najviše kvalitete.

Kemijska industrija omogućava inovacije na kraju proizvodnog lanca. Kao industrija koja ima kontakt s mnogim sektorima, sektor plastike je povezan s mnogim drugim područjima kao što su mehatronika, informacijska tehnologija, medicinska tehnologija, proizvodnja automobila. Pri tome je dobra komunikacija s kupcima recept za poseban uspjeh ove industrije u Austriji koja je radi svoje pouzdanosti vrlo cijenjena.

Prisutnost u cijelome svijetu

Industrija kemikalija i plastike Austrije djeluje globalno. Tako se, primjerice, u Kemijskom parku u Linzu, Gornja Austrija, već nekoliko godina nalazi svjetski istraživački centar jednog prvotno danskog poduzeća. Ovdje 350 djelatnica i djelatnika radi na istraživanjima materijala budućnosti. Austrija ima i globalno vodeće poduzeće na području kemijske industrije i metalurgije s podružnicama u Kanadi, Sloveniji, Japanu i Kini. Usput rečeno to poduzeće je osnovano još 1898. godine. Jedan od najvećih proizvođača robe široke potrošnje na svijetu nabavlja svoju ambalažu od austrijskog proizvođača plastike i ambalaže.

Suradnja za optimalna rješenja

Austrijski proizvođači plastike imaju odlične sposobnosti glede suradnje. Stoga rade na aktualnim temama u okviru platformi sa sveučilišnim i izvansveučilišnim istraživačkim partnerima. Tako je inicijativa Smart Plastics profesionalna mreža usluga i know-howa za projekte na području u kojem se preklapaju mehatronika, plastika i dizajn. 17 partnera djeluju u okviru platforme za suradnju i inovacije. Drugi oblici suradnje posvećeni su temama kao što su lagana izgradnja te fleksibilizacija i optimizacija proizvodnje. Klaster za plastiku, kao mreža za industriju plastike u Gornjoj Austriji i susjednim zemljama, radi intenzivno na polju bioplastike.

Izvrsno obrazovanje

Izvrsni inženjeri čine industriju kemikalija i plastike u Austriji posebno konkurentnom. Dualni sustav obrazovanja naučnika uzor je mnogim drugim zemljama. Osim toga, postoje i strukovne škole i više tehničke škole kojima je težište obrazovanja na plastici, stručni studij na sveučilištu primijenjenih znanosti i sveučilišni studij na Sveučilištu za rudarstvo u Leobenu (Montanuniversität Leoben) i Sveučilištu Johannes-Kepler u Linzu (Johannes Kepler Universität Linz) .

Zaštita okoliša u fokusu

Društveno odgovorno djelovanje je svjetska dobrovoljna inicijativa kemijske industrije za poboljšanje zdravstvenog, sigurnosnog i ekološkog stanja. Austrija je bila prva zemlja u kojoj se provela eksterna provjera pridržavanja smjernica društveno odgovornog djelovanja. Vanjske kontrole su obvezne za austrijske tvrtke koje sudjeluju u inicijativi. Na taj način Austrija zauzima jedinstvenu poziciju u Europi.

U mnogobrojnim oblicima primjene plastika štedi daleko više energije i resurse nego što je bilo potrebno za njenu proizvodnju. Stalni daljnji razvoj i trend prema laganim proizvodima od plastike doprinose tome da se koristi samo toliko materijala koliko je neophodno za sigurno funkcioniranje proizvoda. 

Austrijska kemijska industrija ima izrazito biogenu sirovinsku osnovu. Ovom temom se bavi posebice klaster za plastiku. U proizvodnji austrijskog biodizela gotovo 40% korištenih sirovina potječe iz otpada. To je prema  međunarodnim mjerilima vrhunski postotak. Još jedna stvar dodatno potkrepljuje činjenicu da ova industrija preuzima odgovornost za budućnost: u Austriji se odustalo od korištenja palminog ulja.

Posljednji put aktualizirano:
2018.06.19
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA