Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrijsko-bosanska fabrika cementa kao ogledni primjer zaštite okoliša

Asamer Baustoffe AG Gruppe (ABAG-grupa) je specijalist za visokovrijedna rješenja u oblasti sirovina i građevinskog materijala sa kompetencijama u poslovnimm poljima kamen, pijesak, beton, cement i reciklaža. Danas grupa broji 22 preduzeća sa 800 zaposlenih u Austriji, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim tržištima.

Fabrika Cementa Lukavac (FCL) je bosansko-hercegovačka kćerka ABAG-grupe . Ona je kroz jednu od najuspješnijih privatizacija u Bosni i Hercegovini 2001 postala dio preduzeća zadužena za djelatnosti proizvodnje cementa i betona. Kao tržišni lider u Bosni i Hercegovini u oblastima portland i kompozitnog cementa FCL upravlja cementarom u Lukavcu i betonarama u Sarajevu i Banjoj Luci.

FCL je prva cementara u Bosni i Hercegovini, koja upotrebljava alternativna goriva i tako aktivno pridonosi zaštiti okoliša. U trostepenom investicionom programu sa ukupnom investicionom sumom u iznosu od 120 miliona eura, fabrika je totalno sanirana, prilikom čega su optimirani proizvodni procesi i udio alternativnih goriva povišen. Modernizacija proizvodne linije klinkera, najmodenije filtersko postrijenje, kao i poboljšanja u pogledualternativnih goriva značajno doprinose ekološki čistom proizvodu.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA