Evästeasetukset

Tässä voit tarkastella tai muuttaa www.advantageaustria.org-sivustolla ja sen aliosoitteissa käytettävien eri työkalujen evästeasetuksia.


Tallenna asetukset
Advantage Austria Näytä navigointi

Yleiskatsaus

Itävaltalainen laskettelumenestys näkyy näinkin: laskettelu- ja lumilautailualan muovi-komposiittimateriaalien maailmanlaajuinen markkinajohtaja tulee Itävallasta. Yritys on lisäksi lämpömuovattujen komposiittien johtava toimittaja rakennus-, ajoneuvo-, äänite-, urheilu- ja vapaa-ajan teollisuudelle. Uudet materiaalit ovat nimittäin monella alalla ratkaisevassa asemassa tuotteiden ja palveluiden jatkokehityksessä. Ne pidentävät matkapuhelimien akkujen kestoikää, vähentävät moottoriajoneuvojen päästöjä, optimoivat aurinkokennojen hyötysuhteen ja parantavat niiden ihmisten elämänlaatua, joilla on implantti.

Keskeinen teknologia 

Uudet materiaalit, joilla on paremmat aine- ja pintaominaisuudet, jakautuvat metalleihin, keramiikkaan, polymeereihin, orgaanisiin materiaaleihin ja komposiittimateriaaleihin. Niihin kuuluu myös biomateriaaleja ja muita epäorgaanisia materiaaleja. Uusien materiaalien toimiala ei ole niinkään oma, selvästi erotettavissa oleva ala, vaan kilpailutekijä, joka ulottuu moneen muuhun toimialaan.

Uusia materiaaleja tutkitaan erittäin intensiivisesti. Toimialojen väliset kehitystavoitteet lähtevät niiden alojen tarpeista, joissa näitä materiaaleja käytetään. Perustana on materiaalitekniikka itsessään sekä pinta- ja nanoteknologia.

Esimerkiksi Itävallasta kotoisin oleva jauhemetallimenetelmällä valmistettujen erikoismateriaalien maailman markkinajohtaja valmistaa tuotteita, joita käytetään autoteollisuudessa, elektroniikassa, lääkintätekniikassa sekä ilmailu- ja avaruustekniikassa.

Eräs maailman johtava teknologia- ja teollisuustuotekonserni, jolla on yhdistettyä materiaali- ja työstöosaamista, toimittaa korkealaatuisia tuote- ja järjestelmäratkaisuja teräksestä ja muista metalleista. Se kuuluu Euroopan auto- ja kodinkoneteollisuuden sekä maailmanlaajuisesti öljy- ja kaasuteollisuuden johtaviin yhteistyökumppaneihin.

Korkeat standardit 

Materiaaleihin liittyvillä innovaatioilla on merkittävä osuus taloudellisessa menestyksessä. Niiden avulla voidaan avata uusia markkinoita. Uusien materiaalien ja raaka-aineiden käyttö koko elinkaaren aikana voi lisäksi tuoda huomattavia säästöjä alkutuotteissa ja energiassa.

Uudet materiaalit optimoivat arvonlisäysketjua lisäämällä tehokkuutta, alentamalla kustannuksia ja vähentämällä haitallisia aineita alkaen kehittelystä ja suunnittelusta, raaka-aineiden tuotannosta, valmistuksesta käyttöön ja kierrätykseen saakka. Ympäristön terveysvaikutusten arvioinnit raaka-aineen hankinnasta ja valmistuksesta tuotteen käyttöön ja kierrätykseen takaavat itävaltalaisten tuotteiden maailmanlaajuisesti arvostetun huippulaadun.

Esimerkkinä polymeerit

Polymeerit, joita kutsutaan usein muoveiksi, tuovat yhä uusia ratkaisuja ja käyttöalueita esimerkiksi autoteollisuuteen.  Hiilikuituvahvisteiset muovit kuuluvat nopeimmin kasvaviin uusiin materiaaliluokkiin.

Polymer Competence Center Leoben GmbH (PCCL) perustettiin vuonna 2002, ja se on kehittynyt vuosien myötä Itävallan johtavaksi yhteistyötutkimuskeskukseksi muovitekniikan ja polymeeritieteen alalla. Yhdessä muovialan yritysten ja yliopistojen kanssa (mm. Montanuniversität Leoben, Technische Universität Graz, Technische Universität Wien) työstetään innovatiivisia muoviratkaisuja monissa käyttökohteissa. Noin 100 huippupätevää työntekijää antaa asiantuntemuksensa tutkimus- ja kehityshankkeiden palvelukseen auto-, ilmailu- ja pakkausalalla sekä aurinkoenergia- ja aurinkokennokäyttötarkoituksissa.

Esimerkkinä melamiini

Melamiinialan Euroopan markkinajohtaja (maailmanlaajuisesti toisella sijalla) tulee Itävallasta. Yhdessä Linzin Wood K plus -osaamiskeskuksen kanssa kehitetty tuoteuutuus on melamiinipohjainen yhdistelmämateriaali, joka ei sula suuressakaan kuumuudessa ja joka voi mullistaa elementtitalojen ja ikkunoiden valmistuksen.

Tietotaito

Koska uudet materiaalit ovat erittäin monialainen ja tutkimusintensiivinen alue, alakohtaisella koulutuksella on suuri merkitys. Ammattiala on avainala, joka tuottaa lukuisia ratkaisuja yhteiskunnallisesti olennaisiin haasteisiin, ennen kaikkea suurilla tulevaisuuden aloilla, kuten energia, ilmaston- ja ympäristönsuojelu, resurssitehokkuus, liikkuvuus, terveys, turvallisuus ja viestintä.

Nykyään materiaalitieteelliset ja raaka-ainetekniset aiheet ovat kiinteä osa opintoja lähes kaikilla teknisillä aloilla, mutta myös fysiikan ja kemian luonnontieteellisillä aloilla ja yhä lisääntyvästi lääketieteessä. Materiaalitiede ja raaka-ainetekniikka ovat vakiintuneet itsenäisenä oppiaineena tutkimuksen lisäksi myös yliopisto-opetukseen.

Itävallan arvostetuimmat koulutuslaitokset Ovat:

  • Montanuniversität Leoben: raaka-ainetieteen kandidaatin- ja maisterintutkinto 
  • Technische Universität Wien (Wienin teknillinen yliopisto): materiaalitieteen maisteritutkinto, raaka-ainetieteen laitos ja raaka-aineteknologia 
  • Innsbruckin yliopisto: materiaali- ja nanotieteiden maisterintutkinto
Tulosta
©©ADVANTAGE AUSTRIA