Evästeasetukset

Tässä voit tarkastella tai muuttaa www.advantageaustria.org-sivustolla ja sen aliosoitteissa käytettävien eri työkalujen evästeasetuksia.


Tallenna asetukset
Advantage Austria Näytä navigointi

Yleiskatsaus

”Itävaltalainen viini” on maailmanlaajuisesti tunnettu merkki, laadun tae ja hyvän imagon haltija. Myös itävaltalainen aprikoosibrandy on jo pitkään ollut suosittua monissa maailman maissa. Maassa ei kuitenkaan huolehdita vain perinteistä, vaan monet yrittäjät ovat erityisen innovatiivisia. Itävaltalaiset oluen ja vahvojen alkoholijuomien valmistajat tuottavat esimerkiksi yli tuhatta erilaista olutta ja maailmanluokan vodkaa.

Itävallassa ei yleisesti ottaen tuoteta massatuotteita, vaan ainutlaatuisia harvinaisuuksia. Tästä vastaavat monet laatutietoiset pienet ja keskisuuret yritykset. Useimmat yli 9 000 itävaltalaisesta viinitilasta ovat pieniä perheyrityksiä, joissa työskentelee usein kolme sukupolvea yhdessä. 

Viinanpoltolla on Itävallassa pitkä historia. Monilla yrityksillä on vielä 1700-luvulta peräisin oleva viinanpolttomonopoli. Lisäksi pieni ammattimaisten viinanpolttajien joukko, joka harrastaa uutta Edelbrand-hedelmäbrandykulttuuria, on toiminut noin kahden vuosikymmenen ajan. 

Kansainvälinen suuntaus käsityöoluisiin ilmenee myös Itävallassa ja tuo esiin luovia, ainutkertaisia tuotteita. Itävaltalaisia oluita arvostetaan kansainvälisesti niiden täyteläisen makunsa vuoksi. 

Laatu

Itävaltalaisista viineistä ja makeista viineistä pidetään kaikkialla maailmassa. Niiden laadun takaa Itävallan tiukka viinilaki. Itävallan viinimarkkinoinnin (Österreichische Weinmarketing, ÖWM) avulla viedään viinejä esim. Aasiaan. Ne vakuuttavat yhä enemmän uusia kansainvälisiä asiakkaita. 

Itävaltalaisten viinien omaperäinen ja omaleimainen luonne on tulosta suurten tuotantoalueiden - viininviljelyperinteen, joka ulottuu muinaisten roomalaisten aikaan - ja intohimoisten tuottajien onnekkaasta yhdistelmästä.

Todellinen aarre ovat vanhat, luonnonvaraiset viiniköynnöslajit ja ehdoton huippurypälelajike Grüner Veltliner. Vaikutusvaltaisimmat viinikriitikot ja gourmet-lehdet pitävät Itävallan suuria Veltliner-viinejä yhtenä maailman suurimpina valkoviineinä. 

Itävallan Edelbrand-hedelmäbrandyt kuuluvat kansainvälisessä vertailussa hienoimpiin. Itävallan hedelmäpuuviljelmät ovat monipuolisia, ja siten maa on hyvä pohja hedelmäbrandyille.

Itävaltalaiset viininviljelijät, oluenpanijat ja väkevien juomien tuottajat rakentavat kansainvälisiä markkinoita ja hoitavat niitä intensiivisesti. Erityisesti niiden laadukkaat erikoistuotteet menestyvät maailmanmarkkinoilla. 

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys on ollut jo monia vuosia tärkeä aihe viinintuotannossa ja oluen ja väkevien alkoholijuomien valmistuksessa. Viininviljely on erittäin intensiivinen maatalouden muoto, sillä se käyttää kasvinsuojelu- tai kasvinhoitoaineita sekä lannoitteita ja vaatii paljon koneita eli käyttää paljon energiaa ja vettä. 10 % kaikista Itävallan viinitarhoista hoidetaan kuitenkin jo nyt luomuviljelyä koskevien direktiivien mukaisesti. Lisäksi geenimuunneltujen kasvien viljely on ehdottomasti kielletty. 

Kestävän viininviljelyn tavoitteena on luonnonvarojen säästäminen ja vähäpäästöinen tuottaminen. Tähän kuuluvat myös jalostus- ja myyntiketjut. Tällä vastataan myös suuntaukseen oransseihin viineihin ja alkuviineihin. Sen vuoksi siirtyminen luomu-, Demeter- tai oransseihin viineihin on tärkeä tulevaisuuden aihe tällä alalla.

Lataa aiheeseen liittyvät sivut

Aiheeseen liittyvät linkit

 
Austrian Wine Marketing Board
 
Maatalous
Tulosta