Cookie-beállítások

Itt tudja azon különböző eszközök cookie-beállításait megnézni ill. módosítani, amelyeket a www.advantageaustria.org oldal és annak aldomainjei használnak.


Beállítások mentése
Advantage Austria Navigáció megjelenítése

Duális képzési rendszer

Osztályterem © photocase.com/jomi

© photocase.com/jomi

Az osztrák képzési rendszer különlegessége a gazdaság és a szakemberképzés szoros összefonódása. Ebből a gyakorlatorientált képzésből nemcsak a szakmunkástanulók, hanem a magasabb szakmai képzést adó oktatási intézmények, főiskolák és egyetemek végzősei is profitálnak.

Az elmélet és gyakorlat kombinációja

Mind a szakiskolákban, mind a magasabb szintű szakképzési iskolákban alkalmazzák a duális rendszert, az elmélet és gyakorlat kombinációját. Az oktatási terveket vagy képzési súlypontokat a gazdaság követelményeihez igazítják, az üzemekben a gyakornokok szakmai képzést kapnak vagy gyakorlatot végeznek. A tanintézmények és a gazdaság közötti közös projektekben, mint például a vállalatnál végzett gyakorlati munka keretében végzett diplomadolgozat írása, vagy projektekben való részvétel során, a kutatás és fejlesztés eredményeit a gyakorlatnak megfelelően alkalmazzák.

Ezt a kombinációt európaszerte példamutatónak tekintik, és Ausztria sikeres gazdasági helyzetének is kulcstényezője. A külföldi befektetők különösen az osztrák munkavállalók szakmai ismereteit és megalapozott tudását értékelik.

Ausztria felsőoktatási intézmények kiterjedt hálózatával rendelkezik. Ide tartozik 21 főiskola, 22 állami és 13 magánegyetem. A 393 szakirányt kínáló főiskolák kifejezetten a vállalatok igényeihez igazódnak és intenzív kapcsolatot tartanak fenn az iparral. A főiskolai szakirányok több mint 47%-át gyakorlatorientáltan szervezik.

Oktatási rendszer szakmai irányultsága

A szakmai tapasztalat mellett az osztrák képzési rendszer nagy hangsúlyt fektet a specializációra. Mindegy, hogy műszaki vagy üzleti, magasabb szintű oktatási intézményről van szó, a lehetőség a mélyebb specializálódásra mindig adott. Így például a Gépipari Felsőfokú Műszaki Technikum (Höhere Technische Lehranstalt für Maschinenbau) több mint 10 különböző képzési irányt kínál.

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA