Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Socijalno partnerstvo

Ljudi stoje u krugu © photocase.com/pink cherry

© photocase.com/pink cherry

Austrija raspolaže izraženim sistemom saradnje velikih privrednih interesnih grupa međusobno i vlade. Ova saradnja je bila temeljna pretpostavka za obnovu nakon Drugog svjetskog rata i bila je temelj za dalnji privredni rast.

Ovaj sistem privrednog i socijalnog partnerstva, skraćeno poznat pod nazivom "Socijalno partnerstvo" počiva na principu dobrovoljnosti: historijski razvoj saradnje interesnih udruženja je što je više moguće neformalan i nije zakonski regulisan.

Socijalno partnerstvo se ne ograničava na regulaciju poslovnih odnosa. Kolektivni ugovori se sklapaju u pravilu između, s jedne strane poslodavaca, koji su zastupljeni od odgovarajuće podorganizacije Austrijske Privredne Komore i uposlenika, koji su zastupani od određenih saveza sindikata. Prema procjenama, 90%-95% zaposlenih u privatnom sektoru obuhvaćeno je nekim od kolektivnih ugovora.

Austrijska posebnost je u tome, da se socijalno partnerstvo proširilo na praktično sve sektore ekonomske i socijalne politike. Zbog toga se Austrija smatra oglednim primjerom korporatizma tj. sveobuhvatnim i koordiniranim zastupanjem interesa.

Četiri velika interesna udrženja

nisu samo interesna udruženja u užem smislu riječi tj. tarifni partneri i organizacije za lobiranje s uslugama za svoje članove. Oni su iznad toga duboko inkorporirani na mnoge načine u austrijski politički sistem. Dok su komore zakonski predstavnici interesa poslodavaca odnosno uposlenika sa obavezujućim članstvom, Austrijski savez sindikata je udruženje sa dobrovoljnim članstvom.

link ka temi:

 
Sozialpartner
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA