Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Instituti

Zgrada pod plavim nebom © photocase.com/chillerstadt

© photocase.com/chillerstadt

Širom svijeta austrijski istraživači su na dobrom glasu. To nije iznenađenje, jer njihove inovacije mijenjaju svijet sutrašnjice.

Umrežavanje za uspjeh

"Kooperativni sektor" - dakle istraživanje izvan univerziteta - je najbrže rastuće polje austrijskog istraživačkog krajolika. Izdaci za istraživanje i razvoj su se u zadnjih deset godina skoro utrostručila. Oko 7.000 osoba je zaposleno u 57 izvan univerzitetskih istraživačkih centara.

Austrian Cooperative Research (ACR)

Svejedno da li se radi o samoodrživoj gradnji, zaštiti okoliša ili energiji iz obnovljivih izvora, kvaliteti i sigurnosti prehrambenih namirnica ili inovacijama materijala i procesa: svugdje su mala i srednja preduzeća važni kotači inovativnog vrtuljka. Stoga se dinamika dobrih ideja od strane Austrian Cooperative Research (ACR) ciljano podržava sa oko 500 istraživačkih projekata godišnje.

Austrian Institute of Technology (AIT)

AIT zauzima kako u Austriji, tako i u Evropi ključnu ulogu istraživačke i tehnološke ustanove o infrastrukturi budućnosti. Sa svojih pet odjela Energy, Mobility, Health & Environment, Safety & Security kao i Foresight & Policy na lokacijama kao što su TechGate Vienna ili Istraživački centar u Seibersdorfu se u tijesnoj suradnji sa privredom radi na novim infrastrukturalnim rješenjima. Koncerni poput Siemens, Magna, OMV ili AVL oslanjaju se već dugo vremena na kompetencije AIT-a.

Joanneum Research

Duže od trideset godina betreibt Joanneum Research vrši vrhunska istraživanja na internacionalnom nivou i traženi je partner za istraživanja i razvoj za Top-preduzeća. Sa pet sfera istraživanja – npr. Materials, Health, Digital, Resources i Policies –  Joanneum Research vrijedi danas kao jedna od najvećih izvan univerzitetskih istraživačkih ustanova u Austriji. Pored toga je i važan motor za primjenjena istraživanja i razvoj tehnologija za e-health, nanomaterijale, Web 2.0, energiju iz obnovljivih izvora ili istraživanja u oblasti ekonomije i inovacija.

Christian Doppler Forschungsgesellschaft

Kako bi se preduzećima omogućilo što efikasniji pristup primjeni bliskom osnovnom istraživanju, preko70 laboatorija Christian Doppler Forschungsgesellschaft na austrijskim univerzitetima uspijevaju da naprave izuzetno uspješan mostobran između nauke i privrede. Na sedam godina privremeno opremljene istraživačke lokacije raspolažu godišnji budžetom za laboratorije  u iznosu do 600.000 Eura, koji se do polovine financira iz javnih sredstava. Time se smanjuje poduzetnički rizik. Ostale prednosti: CD-laboratorije izrađuju u permanentnoj razmjeni iskustava osnovnih znanja , koje će se primjenivati od strane preduzeća prilikom razvijanja novih proizvoda i postupaka.

Kroz usku povezanost sa Scientific Community ekomonija ostaje blizu naučnih trendova i koristi šansu, da dalje razvije najnovija saznanja oko Technology Push-Inovacija. Ne oslanjaju se uzalud već 125 internacionalnih industrijskih partnera kao što su AVL, Infineon, OMV, Sandoz, voestalpine, Biomay, Lenzing ili Plansee na ovakav vid PrivatePublicPartnershipa.

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG)

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG) je specijalizovana na kooperativna istraživanja i inicira zajedno sa akademskim i poduzetničkim partnerima inovativne istraživačke teme najvišeg kvaliteta. Kao privatna noseća organizacija osnovali su Ludwig Boltzmann Institute na ograničeno vrijeme. Težišta leže u oblastima humane medicine, Life Sciences kao i nauka iz oblasti duhovnog zdravlja, socciologije i kulture sa težištem na Health Sciences. Pri tome se fokus posebno postavlja na interdisciplinarna istraživanja.

Trenutno je na 20 instituta i 5 klastera zaposleno oko 300 suradnika sa novim naučnim pitanjima te pružaju istraživački rad na internacionalno vrhunskom nivou. Posebno u medicinsko-kliničkim istraživanju vrijedi da je LBG sa partnerima iz privrede kao što su Siemens ili Bayer Healthcare Pharmaceuticals te Start-ups i mala i sredja preduzeća kao Tissue Gnostics i RISC Software GmbH jedan od najjačih playera u Austriji.

Priznati istraživački partneri industrije su pored ostalih i arsenal research u Beču, Salzburg Research u Salcburgu, Fraunhofer Research GmbH , Upper Austrain Research , V-Research i Carinthian Tech Research u Koruškoj.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA