Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

I & R okruženje

Vlat trave sa kapljicama vode © photocase.com/Patzita

© photocase.com/Patzita

Istraživačka lokacija Austrija nalazi se u "ubrazanoj traci". Sa stopom istraživanja od 3,19% od bruto domaćeg proizvoda Austrija je daleko iznad EU-proseka. Više od 60 Clustera industrijskih grana te inovacioni poticaji "skrojeni po mjeri" brinu se oko optimalnog uvezivanja privrede i nauke.

Austrijsko istraživanje ima tradiciju

Sveukupno Austrija se osvrće na dugu istraživačku istoriju sa svjetski poznatim otkrićima. Da li ste znali, da je mašina za šivenje otkriće Austrijanca Josefa Maderspergera? Ili da je brodski vijak izmislio Josef Ressel? Ne smije se zaboraviti ni razvoj Porschea od strane Ferdinanda Porschea ili otkriće penicilina stabilnog na kiseline od strane tirolske firme Biochemie Kundl. Ali, i današnja istraživačka sredina Austrije donosi pažnje vrijedne rezultate.

Veće šanse putem istraživanja

Savezna i pokrajinske vlade uložiće 2019. godine ukupno 4,3 milijarde evra u istraživanje i razvoj, a treba dodati još i 6,3 milijarde evra koliko austrijska preduzeća ulažu u to.

Uspješni model Austrija stvara optimalne uvjete za internacionalne firme poput BMW, Bosch, Infineon ili Novartis, koji povezuju istraživačke i razvojne kao i kompetencijski centre. Vrhunsko istraživanje, inovativni Spin-offs, klasteri i internacionalni big playeri brinu se da iz iskre ideje nastanu proizvodi i usluge spremne za tržište.

Tako se iza praktičnih Apps ili inteligentnih sistema za sigurnost podataka kriju High-Tech-Technologije "Made in Austria". Istraživanja u borbi protiv raka, smart grids ili inteligentne elektroenergetske mreže budućnosti nadopunjuju tradicionalno jake oblasti kao što su mašinogradnja i autoindustrija, tehnologije za zaštitu okoliša inovatini materijali ili metalna industrija, koji nastupaju kao izvozno orijentisani davaoci tehnologija.

47 kompetencijskih centara poticajne inicijative COMET (Competence Centers for Excellent Technologies) forsiraju ciljano suardnju između industrije i nauke u vrhunskim tehnologijama.

Tako se velika internacionalna farmaceutska preduzeća oslanjaju na Know-how Research Center Pharmaceutical Engineering (RCPE) u Gracu za razvoj farmaceutskih procesa i proizvoda.

U renomiranom kompetecionom centru za terapije raka Oncotyrol u Insbruku rezultati novih istraživanja u oblastima genomike, proteomike i metabolomike se transferišu u kliničku onkologiju.

Austrian Center for Medical Innovation and Technology (Acmit) , kompentecijski centar iz Wiener Neustadta za razvoj medicinske robotike, otvara nove perspektive za minimalno invazivnu hirurgiju.

Bioenergija 2020+ nudi na više istraživačkih centara u Austriji uspješne inovacije u dobijanju energije iz biomase, koja štiti okoliš.

Interesantni podaci i daljne infromacije o oblasti istraživanja i razvoja u Austriji možete naći na ABA-Web stranici .

Downloads na temu:

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA