Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

istraživanje i razvoj

Trava sa kapljicama vode © photocase.com/Patzita

© photocase.com/Patzita

Austrija kao sedište za istraživačku delatnost grabi napred krupnim koracima. Sa udelom istraživanja od više nego 3% od bruto društvenog proizvoda naša zemlja je zauzela mesto daleko iznad EU proseka. Preko 60 strukovnih klastera u kombinaciji sa individualno skrojenim subvencijama za inovacije obezbeđuju savršen spoj privrede i nauke.

Istražilaštvo u Austriji ima tradiciju

Austrija se osvrće na dugu istoriju istraživanja sa nizom svetski poznatih izuma. Da li ste znali da je šivaća mašina pronalazak Austrijanca Jozefa Maderšpergera (Josef Madersperger) ? Ili da je elisu za brodove razvio Jozef Resel (Josef Ressel) ? A da ne pominjemo Porše koji je proizvod Ferdinanda Poršea (Ferdinan Porsche) ili otkriće penicilina otpornog na kiselinu od strane tirolskog preduzeća Biochemi Kundl. Međutim, istražilaštvo u Austriji se i u današnje vreme ističe značajnim dostignućima.

Istraživanje povećava šanse na tržištu

Država je na saveznom i na nivou pokrajina 2016. godine uložila 3,8 milijarde evra u istraživanje i razvoj, a tu treba dodati i investicije preduzeća u tu oblast u visini od 5,1 milijardi evra.

Austrijski model za uspešno poslovanje stvara savršene uslove za međunarodna preduzeća kao što su Baxalta, BMW, Bosch, Infineon ili Novartis koja su se sa svojim aktivnostima na polju razvoja i istraživanja kao i svojim centrima za  kompetentnost sjatili upravo u Austriji. Vrhunska istraživanja, inovativni "spin-off-ovi", klasteri i veliki igrači na međunarodnom tržištu zaslužni su da se inspirativne ideje pretoče u proizvode i usluge za tržište.

Tako se, na primer, iza korisnih aplikacija ili inteligentnih sistema za obezbeđenje i zaštitu podataka često krije visoka tehnologija "Made in Austria". Proučavanje raka, smart gridovi ili inteligente električne mreže budućnosti dopunjuju već tradicionalno jake oblasti kao što su mašinogradnja, automobilska industrija, ekološke tehnologije, inovativni materijali kao i metalska industrija, a koji se razvijajući nove tehnologije sve više okreću izvozu.

47 centara kompetentnosti u okrivu centra COMET ( Competence Centers for Excellent Technologies) forsiraju saradnju između industrije i nauke radi razvoja vrhunskih tehnologija.

Tako se, recimo, velika međunarodna farmaceutska poduzeća oslanjaju na stručno znanje istraživačkog centra za farmaceutski procesni i proizvodni razvoj Research Center Pharmaceutical Engineering (RCPE) u Gracu.

U renomiranom strukovnom centru za lečenje raka Oncotyrol   u Insbruku prenose se nova saznanja iz oblasti Genomics, Proteomics i Metabolomics u kliničku onkologiju.

Strukovni centar za razvoj medicinske robotike Austrian Center for Medical Innovation and Technology (Acmit) , sa sedištem u gradu Wiener Neustadt, otvara nove perspektive za laparoskopske zahvate (hirurgiju uz minimalnu invaziju).

Bioenergy 2020+ nudi sa više istraživačkih sedišta u Austriji uspešne inovacije iz oblasti ekološkog pretvaranja energije iz biomase.

Zanimljive podatke i bliže informacije iz oblasti "istraživanje i razvoj" u Austriji možete da preuzmete sa portala Agencije za podsticaj privrede - ABA .

Dokumenta za preuzimanje na temu

Poslednji put osveženo:
2018.04.24
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA