Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrija - Odredište u srcu Evrope

male crvene kockice © photocase.com/fult

© photocase.com/fult

Izvrsni okvirni uslovi u odnosu na internacionalne prilike

Austrija spada u najglobaliziranije zemlje svijeta. Ovo je rezultat "KOF indeksa globalizacije 2018" renomiranog Švicarskog saveznog institita za tehnologiju (ETH) iz Ciriha. Indeks, koji se godišnje izračunava mjeri ekonomske, socijalne i političke dimenzije globalizacije 185 države. Austrija je zauzela impresivno 5. mesto, odmah posle Belgije, Holandije, Švajcarske i Švedske.

Centralni položaj
Austrija ima reputaciju top business lokacije za građenje poslovnih veza za istočnom i jugoistočnom Evropom. Preko 1.000 globalnih preduzeća koriste prednosti poslovno povoljnog okruženja u Austriji i koordiniraju svoje aktivnosti u istočnoj i jugoistočnoj Evropi iz Austrije.

Poreske prednosti
Korporacije plaćaju samo 25% poreza na dobit preduzeća. Najatraktivnije grupno oporezivanje u Evropi. Ne postojanje poreza na imovinu i obrt.

Mnogobrojne potpore
Atraktivne poreske pogodnosti kao premija za istraživanje u visini od 14% ili dotacije Fonda za unaprijeđenje istraživanja su samo neke od brojnih pogodnosti.

Internacionalne F&E-organizacije
Istraživanja i razvoj - pogled u budućnost. Poslušajte više o tome na audio streamu: Research and Development (in English) [mp3, 900.9kb]

Oko 2.800 tehnološko orijentiranih F&E-instituta kao i 60 Centers of Excellence, koji su u svijetu vodeći u svojoj oblasti, spajaju potrebe privrede sa Know-how nauke.
Šta kažu internacionalne kompanije o svojim iskustvima o istraživanju u Austriji

Produktivnost
Steopen industrijske produktivnosti je u Austriji tradicionalno visok. Industrijski sektor u Austriji je posljednjih godina ostvario nadprosječni rast, gdje je rast troškova rada vostao više nego ujednačen. Odlučujući faktor rasta su prije svega bili visoko motivirani i kvalifikovani radnici.

Kvalifikovana radna snaga
Značajna prednost Austrije kao investicionog odredišta je kvalifikovana i visoko motivirana radna snaga. Prema navodima "Svetskog godišnjaka konkurentnosti 2018" ( World Competitiveness Yearbook 2018 ) Austrija je u globalnom poređenju na 5. mestu po pitanju motivacije zaposlenih.

Niska rata štrajkova
Politička i socijalna stabilnost i jedna od najnižih rata štrajkova u svijetu čine Austriju idealnim odredištem za internacionalna preduzeća.

Temeljno obrazovanje
Posebnost austrijskog obrazovnog sistema čini uska povezanost privrede i obrazovnih institucija.

Industrijska nacija s visokom kupovnom moći
Austrija je četvrta najbogatija zemlja u EU.

Njaviši kvalitet života
Beč spada u omiljene menadžerske metropole svijeta i godinama je kongresni grad broj jedan u svijetu.

Perfektna infrastruktura
Visoko kvalitetna saobraćajna i telekom infrastruktura omogućava najbrži transport roba i informacija.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA