Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Podaci i činjenice

Male crvene kockice © photocase.com/fult

© photocase.com/fult

Austrija je profitabilno sedište za preduzeća - isto tako i za međunarodne investitore. Uverite se sami: ovde ćete naći najvažnije podatke i činjenice.

Austrija se ubraja u države sa najvećim stepenom globalizacije na svetu. To je rezultat "Indeksa globalizacije KOF" za 2016. godinu renomiranog švajcarskog Saveznog instituta za tehnologije (ETH) u Cirihu. Ovim indeksom se svake godine mere ekonomske, socijalne i političke dimenzije globalizacije u 192 države sveta. Austrija je zauzela iza Holandije, Irske i Belgije impresivno četvrto mesto.

Centralni položaj

Austrija se na globalnom planu smatra glavnim poslovnim sedištem za uspostavljanje poslovnih veza sa Istočnom i Jugoispočnom Evropom. Preko 1.000 međunarodnih preduzeća koristi pozitivne uslove poslovanja u Austriji i koordiniraju svoje aktivnosti u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi iz ove zemlje.

Poreske olakšice
Sa porezom na dobit preduzeća u visini od 25% Austrija je za investitore jedno od najprimamljivijih država Evrope. Dodatne prednosti su najatraktivnije oporezivanje za grupacije u Evropi i nepostojanje poreza na kapital ili privrednu delatnost.

Subvencije
Atraktivne poreske olakšice kao što je premija za istraživanja u visini od 12% ili subvencije Fonda za podsticaj istraživanja (Forschungsförderungsfonds - FFG) su samo neke od mnogih olakšica. 

Međunarodne organizacije za istraživanje i razvoj
Istraživanje i razvoj – pogled u budućnost. Preko audio prezentacije (Audio Streams) možete da čujete nešto više o tome: Research and Development (na engleskom) [mp3, 900.9kb]

Oko 2.800 tehnološki orijentisanih instituta za istraživanje i razvoj, kao i 60 centara za dalje usavršavanje, koji su međunarodno vodeći na svom polju delatnosti, povezuju postojeću privredu sa naukom.
Šta kažu međunarodna preduzeća o svojim iskustvima u Austriji kao mestu za istraživačku delatnost?  

Produktivnost
Nivo industrijske proizvodnje je u Austriji već tradicionalno visok. Austrijska industrija je poslednjih godina postigla natprosečni rast produktivnosti, čime je čak nadmašila rast radnih troškova. Merodavnu ulogu su ovde odigrali visoko motivisani i kvalifikovani saradnici.

Kvalifikovana radna snaga
Jedna od znatnih prednosti Austrije kao privrednog sedišta je kvalifikovana i visoko motivisana radna snaga. Prema godišnjaku "World Competitiveness 2016" Austrija je zauzela četvrto mesto u međunarodnoj konkurenciji po pitanju motivacije zaposlenih.

Niske stope štrajkova
Stabilnost u politici i u oblasti socijalne politike i jedna od najnižih stopa protesta u svetu čine Austriju idealnim mestom za sedište međunarodnih preduzeća.

Temeljno obrazovanje
Jedna osobenost austrijskog sistema obrazovanja je tesna povezivanost između privrede i obrazovanja.

Industrijska nacija sa visokom kupovnom moći
Austrija zauzima četvrti mesto među najbogatijim državama Evropske unije.

Visok kvalitet življenja
Beč spada u najcenjenija radna okruženja za menadžere, a godinama već drži prvo mesto kao kongresna destinacija.

Savršena infrastruktura
Vrhunska saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura omogućavaju najbrži transport roba i informacija.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA