Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Kultura

Violinin puž © photocase.com/wildchild

© photocase.com/wildchild

Već stoljećima je Austrija povezana sa evropskom kulturom i proizvela je značajna ostvarenja. Ali se u Austriji ne ograničava na održavanju tradicije, nego se novinama daje puno prostora. Pozorište i muzika, muzeji i literatura - ovdje će te saznati nekolicinu o kulturnom blagu zemlje.

sadržaj:

Pozorište i muzika

U osamnaestom i devetnaestom stoljeću Austrija je bila jedan od centara evropskog muzičkog života. To objašnjava i veliki broj opernih kuća, pozorišta i orkestara, kao i raznovrsne muzičke tradicije kao što je Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara.

Mnogobrojne austrijske koncertne kuće, muzičke bine i pozorišta nude prave okvire za užitak u umjetnosti. Dopustite se inspirisati.

Posjetite npr. jedan od bečkih pozorišta, kao

  • Gradsko pozorište
  • Akademsko pozorište
  • Narodno pozorište
  • Dramsko pozorište
  • Bečko englesko pozorište

Ili kako bi bilo posjetiti operu, npr. Wiener Staatsoper , Wiener Volksoper ili Grazer Opernhaus ?

U najpoznatije koncertne kuće Austrije ubrajaju se Bečko muzičko društvo , Velika festivalska kuća u Salcburgu ili Brucknerhaus u Lincu.

 Festivali i festivalske igre

U mnogim mjestima Austrije održavaju se muzički festivali. Poslušajte više o tome na audio streamu.Music Festivals in Austria (in English) [mp3, 858.9kb]

I van granica su poznati mnogobrojni austrijski festivali. Samo kratak sadršaj iz duge liste mnogobrojnih događaja.

Muzeji, arhitektura, literatura i film

Veličanstvena arhitektura art nouveau i vrijedne umjetničke kolekcije, to je Austrija. Poslušajte više o tome na audio streamu. Art from Austria (in English) [mp3, 893.5kb]

Muzeji

Mnogobrojni austrijski muzeji mame posjetioce sa interesantinim izložbama i veličanstvenim zbirkama. I tako su poneki muzeji i sami umjetna djela tradicionalne i moderne arhitekture.

Uvjerite se i sami, na primjer u Wiener Museumsquartier . Ili posjetite jedan od Landesmuseen i čudite se mnogobrojnim eksponatima i veličanstvenim izvedbama.

Arhitektura

Austrija ima dugu tradiciju gradnje. Barok, historizam, gotika, se raskošno ogledaju u crkvama, dvorcima i palačama u čitavoj zemlji. U Austriji će te naći građevine iz svih stilskih epoha, od kojih se mnoge ubrajaju u UNESCO-svjetska kulturna nasljeđa. Ali ovdje ne manjka ni na modernoj arihitekturi. U mnogim mjestima i gradovima se nalaze moderne građevinske umjetnine na svjetskom nivou.

Najviši nivo vinarske kulture u Austriji čini originalnu vezu sa modernom arhitekturom. Poslušajte više o tome na audio streamu. Wine and Architecture (in English) [mp3, 894.8kb]

Literatura

Austrija je mala zemlja sa velikom literaturom. Djela Franz Grillparzer, Robert Musil, Karl Kraus, Friedrich Torberg, Thomas Bernhard, Peter Handke, Elfriede Jelinek i mnogih drugih austrijskih autora su prevedena na mnogobrojne svjetske jezike.

Film

U Austriji se održavaju tri izvanredna filmska festivala: Viennale (Vienna International Film Festival) , Diagonale (Festival austrijskog filma) i Crossing Europe Film Festival Linz .

zadnji puta aktualizirano:
2020.06.29
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA