Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti, odnosno promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spremi postavke
Advantage Austria Pokazati navigaciju

Savjeti za one koji putuju automobilom

Cesta u prelijepom krajoliku © photocase.com/sk1

© photocase.com/sk1

Izvrsno izgrađena mreža autocesta, brzih i državnih cesta povezuje Austriju sa svim susjednim državama. Svi glavni povezni granični prijelazi (granični prijelazi na autocestama i državnim cestama) otvoreni su danju i noću.

Pravila cestovnog prometa i prometni znakovi u Austriji u načelu odgovaraju onima ostalih europskih zemalja. U Austriji na svim autocestama i brzim cestama postoji obvezna cestarina .

Propisi za motorna vozila

Carinski dokumenti nisu potrebni za motorno vozilo kod prelaska granice.
Inozemna vozačka daje ovlast u Austriji na jednogodišnje upravljanje motornim vozilom. Vozačke dozvole iz svih EWR- i EU-zemalja članica u Austriji se priznaju. Putnici iz drugih zemalja trebaju međunarodnu vozačku dozvolu, ako s njihovom zemljom ne postoji nikakav dogovor u svezi s ovim. U protivnom dostaje njemački prijevod nacionalne vozačke dozvole. Informacije o tome možete dobiti kod domaćeg autokluba ÖAMTC ARBÖ. Inozemna motorna vozila moraju na stražnjoj strani imati nacionalnu oznaku dotične države.

Osim goriva u spremniku vozila kod ulaska u zemlju možete ponijeti još 10 litara u jednom rezervnom kanistru bez oporezivanja. Putnici sa sjedištem izvan Europske unije mogu koristiti svoj automobil bez oporezivanja i neformalno u trajanju od 6 mjeseci na teritoriju EU u privatne svrhe. Nakon toga, automobil se mora ponovno izvesti na korištenje u nepromijenjenom stanju.

Propisi za unajmljena vozila u Austriji

Ograničenja brzine

Maksimalne brzine (ako prometnim znakovima nije drugačije prikazano):

Automobili i motocikli:

 • na otvorenim cestama: 100 km/h
 • na autocestama: 130 km/h
 • u području naselja: između ploča s natpisom mjesta: 50 km/h

Automobilske kuće do 3.500 kg:

 • naseljeno područje 50 km/h
 • otvorene ceste 100 km/h
 • autoceste 130 km/h

Automobili s lakim prikolicama (do 750 kg) vlačno vozilo do maksimalne dopuštene ukupne težine 3,5 t:

 • područje naselja 50 km/h
 • autoceste i otvorene ceste: 100 km/h

Automobil s prikolicom iznad 750 kg (vlačno vozilo i prikolica skupa do najviše 3,5 t maksimalne dopuštene ukupne težine):

 • područje naselja 50 km/h
 • otvorene ceste: 80 km/h
 • autoceste: 100 km/h

Autobusi:

 • područje naselja 50 km/h
 • otvorene ceste 80 km/h
 • autoceste 100 km/h (između 22.00 i 5.00 sati ipak samo 90 km/h na određenim autocestama).

Obvezni hitni koridor

Formiranje hitnih koridora je od 1. siječnja 2012. na austrijskim autocestama i brzim cestama obvezatno u slučaju zastoja na cesti. Hitni koridor omogućuje vozilima s pravom prednosti prolaska brži dolazak na mjesto nesreće. Više informacija o hitnom koridoru pronaći ćete na http://www.asfinag.at/on-the-way/road-traffic-safety/emergency-corridor .

Obveza nošenja reflektirajuće veste

Na austrijskim cestama izvan zatvorenih mjesta vrijedi obveza nošenja reflektirajuće veste. To znači da vozač automobila mora sa sobom uvijek nositi reflektirajuću vestu i u slučaju neke nesreće ili kvara prilikom stupanja na prometni trak obući na sebe. Tu se radi o dvostrukoj obvezi, koju se može i dvostruko sankcionirati. Tijekom prometne kontrole može se od Vas zahtijevati pokazivanje reflektirajuće veste.

Djeca u automobilu

Djeca mlađa od 14 godina, koja su niža od 150 cm, smiju se prevoziti samo u odgovarajućim dječjim sjedalicama. U automobilima i kombijima (također i u tzv. "mini-busovima") smije se prevoziti više od 1 dijete po sjedećem mjestu, a pritom se mora sukladno dobi i veličini pravilno osigurati.

Alkohol i upravljanje vozilima

Granica alkohola u krvi iznosi u Austriji 0,5 promila. Kod prekoračenja ove granice dodjeljuju se novčane kazne, pod određenim okolnostima moguće je čak oduzimanje vozačke dozvole.

Obveza vezivanja pojasom

Vezivanje sigurnosnog pojasa u Austriji je obveza.

Telefoniranje u automobilu

Za vrijeme upravljanja vozilom smije se telefonirati samo preko spikerfona. Spikerfon se mora montirati tako da se svi elementi mogu posluživati jednom rukom i da vozač ni na koji način nije ograničen.

Propisi za vozače motocikla

Nošenje zaštitne kacige na jednotračnim motornim vozilima u Austriji je obvezno. Motociklisti su obvezni i tijekom vožnje danju imati upaljena kratka svjetla. Obvezna je vinjeta.

Gorivo

U Austriji se na svim benzinskim postajama nudi bezolovni normalni benzin sa 91 oktana kao i Euro-Super (bezolovni benzin sa 95 oktana) i Super Plus (bezolovni benzin sa 98 oktana). Prodaja olovnog benzina u Austriji je zabranjena, međutim, za vozila bez katalizatora se na benzinskim postajama može nabaviti aditiv.

Prometna nezgoda, kvar

Kod prometnih nezgoda u kojima su stradale osobe postoji obveza neodložnog javljanja policiji, kod materijalne štete samo ako identitet druge strane nije dokazan. ÖAMTC  i ARBÖ održavaju neprekidnu službu pomoći kod kvara, koju može koristiti svaki vozač motornog vozila (za ne-članove uz plaćanje). 

Brojevi za poziv u nuždi (bez predbroja):

Europski poziv za nuždu112
Vatrogasna služba122
Policija133
Spasilačka služba/dežurni liječnik144
Liječnička radio-služba141 
Gorska služba spašavanja140
ÖAMTC-pomoć kod kvara120
ARBÖ pomoć kod kvara123

Obavijesti o prometu 

Informacije o prometu iz cijele Austrije kao i s glavnih veza sa susjednim državama javljaju se s odašiljača Ö3 svakih pola sata. Kod akutnih situacija opasnosti - npr. kod pojave vozača u nedopuštenom smjeru – slijedi trenutni prekid radijskog programa i upad u sve druge ORF-radijske odašiljače.

Dojave o prometu mogu se neprekidno dojaviti na broj telefona 0800 600 601 (besplatno za cijelu Austriju). Na servisni broj koji podliježe plaćanju 0900 600 600 mogu se preslušati aktualne obavijesti o prometu i telefonskim putem. Više informacija o tome imate na Internet adresi oe3.ORF.at .

Servisni plan puta

Da sigurno nađete svoj put: plan puta

Dokumenti za preuzimanje na temu

Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA