Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti, odnosno promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spremi postavke
Advantage Austria Pokazati navigaciju

Suradnja za pomoć nerazvijenima

Žena koja se smije © photocase.com/berliner7

© photocase.com/berliner7

Austrijska razvojna politika sastavni je dio vanjske politike, koja je orijentirana na sigurnost i stabilnost. Jer siromaštvo, nasilje i razaranje okoliša ne zaustavljaju se pred granicama. Opskrba vodom i strujom temelji su svakog razvoja, obrazovanja otvara nove perspektive, i izgradnja demokratskih struktura donosi stabilnost.

Sadržaj:

Razvojna politika

Cilj suradnje za pomoć nerazvijenim jeste smanjiti razlike između siromašnih i bogatih, osiguranje mira i održavanje prirodnog životnog okruženja. Koordinaciju austrijske razvojne politike preuzelo je Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove.

Ciljevi austrijske razvojne politike obuhvaćeni su trogodišnjim programom koji donosi vijeće ministara. Trogodišnji program 2013-2015 sadrži i podatke o kvantiteti i kvalieteti austrijske suradnje za pomoć nerazvijenima.

OEZA i ADA

Austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove trenutačno se koncentrira na sljedeće ključne regije: Zapadna Afrika i regija Sahel, istočna Afrika, Afrički rog, južna Afrika, regija Himalaja-Hindukuš, palestinska područja, Središnja Amerika, Karibi, Dunavski prostor i Zapadni balkan te regija Crnog mora / južnog Kavkaza.

Austrijska suradnja za pomoć nerazvijenim (OEZA) razvija strategije i programe. Austrian Development Agency (ADA) odgovorna je za provođenje bilateralnih programa i projekata u partnerskim zemljama OEZA. ADA upravlja budžetom, koji se koristi za bilateralne programe OEZA. ADA usko surađuje s nevladinim udrugama i poduzećima.

ÖFSE

Austrijski institut za istraživanje za razvoj pomoći (ÖFSE) mjesto je za prosljeđivanje informacija glede pitanja o zemljama u razvoju, razvoja suradnje za pomoć nerazvijenim i razvojne politike.

Znanstveni odjel ÖFSE pruža informacije, analize i savjete glede slijedećih težišta:

  • austrijska razvojna suradnja i politika
  • međunarodna razvojna i gospodarska politika
  • obrazovna suradnja
  • obrazovanje i trajni razvoj kao i
  • strategije za suzbijanje siromaštva

ÖFSE nudi na eza.at opširni informacijski servis glede austrijske i međunarodne razvojne politike. Preko baze podataka mogu se skinuti projekti i programi austrijskog EZA, znanstvena literatura i mediji, kao i organizacijski podatci.

Gospodarstvo i razvoj

Težište gospodarstva i razvoja Austrijska agencije za razvoj suradnje (OEZA) koristi sinergijske potencijale između privatnog gospodarstva i razvoja suradnje. Od toga profitiraju poduzeća kao i ljudi na licu mjesta.

Podrška i savjetovanje tvrtki

Austrijska razvojna agencija (ADA) nudi poduzećima u suradnji sa Austrijskom razvojnom bankom (OeEB) u okviru gospodarskih partnerstva financijsku potporu za razvojno-politički relevantne projekte u zemljama u razvoju i tranziciji.

Gospodarska partnerstva spajaju poduzetnički duh i poslovne ideje s iskustvom suradnje za pomoć nerazvijenima. Na taj način nastaju bolji životni uvjeti za ljude u zemljama u razvoju i tranziciji i niži rizik za poduzeća. Partnerstvo od kojeg svi profitiraju.Nadalje ADA nudi:

  • savjetovanje i pronalaženje stručnjaka
  • Savjetovanje za izradu projekatnih prijedloga za gospodarska partnerstva
  • praćenje projekta i monitoring
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA