Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

PRIVREDA OD 1950. GODINE

Novčanice od 50 eura © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Austrija, zemlja koja je poslije Drugog svjetskog rata spadala u najsiromašnije zemlje Evrope, razvila se posljednjih decenija u jednu od najbogatijih zemalja svijeta. Ovdje je kratak prikaz tog puta.

Privreda Austrije je po završetku Drugog svjetskog rata bila u lošem stanju. Infrastruktura je bila uništena, a industrijska proizvodnja ograničena.

Godine 1948. uslijedio je Maršalov plan. Cilj je bila izgradnja samostalne privrede.

Pokretač privrede u ranim poslijeratnim godinama bila je uglavnom nacionalizovana industrija. Šiling je 1952. godine postao stabilna valuta, a privredni rast narednih godina bilježio se dvocifrenim brojevima. Preduzeća su cvjetala, a kvalitet stambene izgradnje i infrastrukture se poboljšao.

Jedan od faktora uspjeha austrijskog naglog privrednog razvoja bilo je socijalno partnerstvo. Dobra saradnja između predstavnika poslodavaca i zaposlenih bila je osnova za primjerene plate i investicije.

Nagli privredni razvoj završio se naftnom krizom sedamdesetih.

Za austrijsku privredu u zadnjih deset do petnaest godina od velikog značaja bili su ulazak Austrije u EU (1995), otvaranje bivšeg Istočnog bloka i proširenje EU na istok.

link ka temi:

 
Socijalno partnerstvo
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA