Setări privind modulele cookie

În această secțiune puteți vizualiza respectiv modifica, setările privind modulele cookie pentru diferite instrumente utilizate pe site-ul www.advantageaustria.org și subdomeniile asociate.


Salvare setări
Advantage Austria Indicare navigare

Economia începând cu anul 1950

Bancnote de 50 Euro © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Austria, o ţară care după cel de-al 2-lea Război mondial aparţinea ţărilor celor mai sărace din Europa, s-a dezvoltat în ultimele decenii ajungând una din cele mai boagte ţări ale lumii. În continuare vă prezentăm pe scurt drumul parcurs.

Economia Austriei se afla într-o stare proastă după finalul celui de-al 2-lea Război mondial. Infrastructura era distrusă, producţia industrială era limitată.

În anul 1948 a început planul Marshall. Scopul acestuia a fost realizarea unei economii independente.

Motorul economiei în primii ani de după război era industria preponderent de stat.În anul 1952 şilingul a devenit monedă stabilă, creşterea economică în anii care au urmat era exprimată în două cifre. Întreprinderile au înflorit, calitatea în construcţia de locuinţe şi a înfrastructurii s-a îmbunătăţit.

Unul din factorii de succes ai boomului economiei austriece a fost parteneriatul social. Buna colaborare dintre reprezentanţii angajaţilor şi ai angajatorilor a stat la baza unor salarii echilibrate şi a investiţiilor.

Boomul economic ia sfârşit din cauza crizei petrolului din anii 1970.

Pentru economia austriacă a ultimilor zece până la cincisprezece ani a fost de mare importanţă aderarea Austriei la UE (1995), deschiderea fostului bloc de est şi extinderea UE spre est.

Links pe teme asemănătoare

 
Parteneriatul social
Imprimare
©©ADVANTAGE AUSTRIA