Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

 Božićna pesma putuje oko sveta 

2017.11.07

„Tiha noć! Sveta noć!“ u svetu ima status pesme mira. Ona je izvozni hit i nalazi se na spisku zaštićene kulturne baštine UNESKA - a zauzela je centralno mesto u mnogim ponudama austrijskog turizma.

„Tiha noć! Sveta noć!“ je jedna od najpoznatijih i najpevanijih božićnih pesama u svetu. Od kada se prvi put začula 1818. godine u Oberdorfu blizu glavnog grada austrijske pokrajine Salcburg, na jedinstven način prenosi božićnu poruku i uliva ljudima nadu o miru u svetu.

Povodom jubileja 200 godina postojanja, Austrija slavi nastanak i širenje ove pesme, koja se oglašava danas u 300 jezika i dijalekata,  dodirujući dušu u svim kulturnim krugova.

Na portalu www.stillenacht.com  pronaći ćete informacije o aktivnostima u vezi sa pesmom "Tiha noć" kao i o povezanim ponudama austrijskog turizma za 2017. i jubilarnu  2018.godinu. Ljubitelji muzike od novembra 2017. mogu da rezervišu učešće u višednevnim grupnim putovanjima kako bi, recimo, posetili novootvoreni muzej, svečane predbožićne vašare u austrijskim pokrajinama Salcburg, Tirol i Gornjoj Austriji ili krenuli stopama istorije nastanka ove pesme.

Inače, pesma potiče od jednog učitelja iz Gornje Austrije po imenu Franc Ksaver Gruber (Franz Xaver Gruber)  i jednog sveštenika iz Salcburga po imenu Jozef Mor (Joseph Mohr) , a izvorno je izvedena dvoglasno uz pratnju gitare. Od tada, pesmu su  pevale i interpretirale mnogobrojne zvezde. U svojoj domovini, u Salcburgu, pesma "Tiha noć ! Sveta noć!" uspela je tek posle 1866. da se proširi, međutim, u Evropi i SAD bila je, zahvaljujući putujućim pevačima, još ranije poznata i omiljena. Priznanje kao internacionalna pesma mira potvrđeno je 2011. godine, kada je pesma uvrštena u nacionalni spisak nematerijalne kulturne baštine UNESK-a (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu)


Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA