Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

 Korona-kriza: Austrija ukida blokade

2020.06.19

Austrija pokušava posle 100 dana da se vrati u neku vrsu normaliteta. Većina ograničavajućih mera je ukinuta. Granice prema susednim državama su u najvećoj meri ponovo otvorene. 

Zahvaljujući opadajućem broju sluöaja novoobolelih od korona-virusa, Austrija je posle 100 dana skoro u potpunosti ukinula ograniöenja. Početkom maja uspostavljen je polako sistem koji bi se mogao nazvati "nova normalnost". Od tada je ova zamlja postepeno otvorila prodavnice, turističke ustanove, gastronomiju kao i ustanove za kulturu, sport i slobodno vreme. 

Međutim, virus još uvek nije pobeđen: Maske su još uvek svuda prisutne, a važi i dalje pravilo da se drži bezbedno odstojanje. Posle 100 dana sa korona-virusom  - pored privrednih posledica - ostaje strah od drugog talasa. 

Za prekogranično kretanje putnika i robe pojavilo se tračak nade: Posle višenedeljnih ograničenja usled korone Austrija je  ponovo  omogućila potpunu slobodu prekograničnog kretanja u slusedne zemlje . Ko doputuje iz susednih zemalja ne mora više u karantin niti je potreban negativni Covid-test.  Postepeno će i Nemačka, Lihtenštajh, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka Republika i Mađarska slediti primer. 

Na taj način, uoči početka leta,  neće biti moguć samo odlazak na odmor, već i poslovna putovanja. To nije samo za turističku zemlju kao što je Austrija od suštinske važnosti, već je posebno važno za austrijska preduzeća i njihove međunarodno povezane lance isporuke u dotične zemlje. Skidanje ograničenja je preko potrebna podrška za austrijsku (izvoznu) privredu, a idućih sedmica i meseci trebalo bi da uslede popuštanja i u drugim zemljama. 


zadnji puta aktualizirano:
2020.06.19
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA