Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Beč je „Najzeleniji grad“ ovoga sveta

2020.07.15

Beču je u okviru Indeksa "10 najzelenijih gradova sveta 2020" dodeljeno 1. mesto !

S obzirom na činjenicu da je ove godine obeležena 50. godišnjica "Dana planete Zemlje" izrađen je Indeks najzelenijih gradova sveta. U te svrhe korišćen je kao baza "Izveštaj najboljih gradova na svetu" (World’s Best Cities Report ), koji redovno izdaje kanadsko-američka agencija za konsalting Resonance. 

Za indeksiranje najzelenijih gradova korišćeni su podaci o udelu zelenih površina, međutim, vršena je i upoređivanje raznih održivih aspekata kao što su:

  • mreža javnog prevoza
  • staze, prilagođene pešacima
  • korišćenje obnovljivih izvora energija
  • razdvajanje i reciklaža otpada
  • potrošnja vode
  • prodajna mesta sa regionalnim proizvodima

U okviru finalnog indeksiranje 10 najzelenijih gradova, Beč je ove godine osvojio 1.mesto, a zatim slede Minhen, Berlin i Madrid.

Preko 800 parkova i zelenih površina u Beču kao što su Viner vald, Dunavsko ostrvo, tereni za sport i golf, voćnjaci i vinogradi - sve te zelene površine smatraju se prirodnom "klimom" Beča od koje se očekuje da će rashladiti vrela, promenom klime prouzrokovana,  žarišta  u centru grada. Zelene površine nisu samo sjajna mesta za brojne spoljne aktivnosti, već znantno utiču na kvalitet vazduha i života u Beču.  Planirano je da se ozelene 150 fasada u Beču, čime bi se afirmisao projekat rashlađivanja Beča sledećih godina.

Otuda,kada je reč o održivoj i zelenoj budućnosti, pametni grad Beč je s pravom uzor drugim velegradovima, neprestano radeći na razvoju svojih prirodnih prostora i površina za relaksaciju kako bi obezbedio visok kvalitet života za stalno ekspandirajući velegrad .

zadnji puta aktualizirano:
2020.08.17
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA