Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Indeks inovativnosti Evropske unije - Austrija u usponu 

2020.07.17

Evropska unija je Austriju ponovo kategorisala kao "jakog inovatora", te je zauzela osmo mesto na Evropskom spisku inovacija.

Austrijska preduzeća odlikuju se visokim stepenom inovacija. Pogotovo mala i srednja preduzeća uspela su poslednjih godina da uočljivo povećaju svoje inovacione aktivnosti.  Inovacioni pristup Austrije obezbeđuje veliki broj radnih mesta i prosperitet zemlje. Otuda se ciljano radi na pospešivanju ovog razvoj .

Austrija je poboljšala svoju poziciju na Indeksu inovativnosti Evropske unije 2020 (European Innovation Scoreboard, EIS ) u odnosu na prethodnu godinu, popevši se na 8. mesto. Time se Austrija uvrstila u grupu "jakih inovatora" među članicama Evropske unije. Švedska predvodi na spisku, a prate je Finska i Danska. 

EIS je sposobnost Austrije za kooperaciju i umrežavanje u oblastima istraživanja, tehnologija i inovacija identifikovala kao jednu od jačina ove zemlje, kao što su npr. koautorske publikacije javnog i privatnog sektora kao i međunarodne naučne zajedničke publikacije, saradnja inovatiavnih malih i srednjih preduzeća sa drugima ili broj inostranih studenata na doktorskim studijama.

Ovaj izveštaj svedoči o visokoj inovativnosti austrijskih malih i srednjih preduzeća, istovremeno afirmišući ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj kao i prednosti zaštitnog patentiranja autorskih prava. Ukupna ulaganja Austrije za oblast istraživanja i razvoja prema navodima EIS čine 3,17% bruto društvenog proizvoda (BDP).

Indeks inovativnosti Evropske unije se objavljuje jednom godišnje, upoređujući inovativnost država Evropske unije na osnovu 27 kriterija. Po pitanju inovativnosti države Evropske unije prednjače na Indeksu u odnosu na SAD. Po mišljenju Evrpske komisije, međutim, potrebno je još napora kako bi se sustigli globalno vodeći inovatori kao što su Južna Korea, Australija i Japan.

zadnji puta aktualizirano:
2020.07.27
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA