Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

BEčki univerzitet slavi 650. godišnjicu od osnivanja

13. мај 2015

Alma Mater Rudolphina Vindobonensis je najstariji univerzitet na prostoru nemačkog govornog područja i jedan od najstarijih univerziteta u Evropi. 

Univerzitet u Beču  osnovao je 12. marta 1365. godine  vojvoda Rudolf IV po uzoru na pariski univerzitet "Sorbona" čime je stvorio akademsku instituciju koja će narednih 650 godina uticati na duhovni život Evrope i to zasigurno i u buduće činiti. 

Danas je 9.700 saradnika zaposleno pri 19 fakulteta i centara Bečkog univerziteta. Univerzitet nudi 180 studijskih smerova za oko  92.000 studenata. Bečki univerzitet je time najveća naučna institucija Austrije i najveća obrazovna ustanova. Osim toga,  ovaj univerzitet, s  obzirom na studente iz celog sveta, deluje kao nezamenjiv most koji  povezuje grad Beč sa ostalim svetom. 

Iskorak iz prošlosti u budućnost naročito impresivno je dočaran novom alumni mapom   , čime je stvoreno virtualno stecište za apsolvente Univerziteta u Beču iz čitavog sveta. Ovde se radi na izgradnji alumni-zajednice, pri čemu nije cilj sticanje ličnih prednosti, već da se sudeluje u izgradnji univerziteta budućnosti - kao mentor, kao nosilac iskustva i ideja.

Alumni zajednica trenutno obuhvata 200.000 živih apsolvenata Bečkog univerziteta.Da li u preduzećima, u kulturnom okruženju, u medijima, sportu , nauci ili politici: Alumni Bečkog univerzitete ćete svuda naći. 

 

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA