Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrija četvrta najbogatija država Evropske unije

10. јул 2015

Austrija je posle Luksemburga, Irske i Holandije najbogatija zemlja u okviru Evropske unije (EU). Van granica EU jedino se Norvežani i Švajcarci bolje kotiraju od Austrijanaca.

Prema prvim podacima Statističkog zavoda Evropske unije Eurostat  2014. godine bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika se prema indeksu kupovne moći kretao od 45% do 263% u odnosu na prosek Evropske unije (100%). 

Austrija  je posle Luksemburga (263%), Irske (132%)  i Holandije (130%) u odnosu na ostale članice EU dostigla najviši bruto domaći proizvod po glavi  u visini od 128% , te je u odnosu na prethodnu godinu pala sa drugog na četvrto mesto. Zatim slede Nemačka, Danska i Švedska sa po 124%. Iznad EU-proseka nalaze se i Belgija (119%) , Finska (110%) , Ujedinjeno kraljevstvo Velika Britanija  (108%) kao i Francuska (107% ).  

U Italiji (97%) i Španiji (93%) BDP po glavi stanovnika iznosio je malo ispod proseka Evropske Unije. Države sa najnižim iznosom bruto domaćeg proizvoda po glavi u odnosu na EU-prosek ostale su Rumunija (54%) i Bugarska (45%). 

Od zemalja van Evropske Unije samo Norveška (179%) i Švajcarska (161%) imaju viši bruto domaći proizvod po glavi od Austrije..

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA