Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

2015. godine ponovo  povećana stopa izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Austrije

26. јануар 2016

Potražnja za poljoprivrednim proizvodima iz Austrije ne jenjava. 2015. godine izvezena je roba u vrednosti od 10 milijadri evra. Najvažniji trgovinski partneri su Nemačka i Italija.

Prema preliminarnim podacima agencije AMA-Marketing  za 2015. godinu zabeležen je rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Austrije za 2,5% , što znači povećanje  na 10 milijardi evra., pri čemu se porast  odrazio i u vidu povećanja količine  za 2,5 %.

Nemačka je sa udelom o trećine celokupnog  izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ( 3,5 milijarde evra) najvažniji trgovinski partner, a za njom odmah sledi Italija sa 1,3 milijarde evra. Dok su Mađarska, Slovenija, Češka i Slovačka usled privrednih poteškoća prošle godine bile problematične izvozne destinacije, trgovinske veze sa Hrvatskom pokazale su se u boljem svetlu (+13,4%) . Dvocifreni postotak rasta postignut je i pri izvozu za Holandiju .

Povećane stope izvoza uočene su  i pri izvozu u treće zemlje kao što je Švajcarska ( +10%) . Naročito dinamično se razvio izvoz za SAD sa stopom od 42%.

Od izvoznih proizvoda najznačajnii su meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, piće kao i voće i povrće.


Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA