Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Posjeta predstavnika austrijske kompanije "Tilly"

Holz © photocase.com/zettberlin

© photocase.com/zettberlin

10. март 2011

 Austrijski privrednici su zainteresovani da investiraju u preradu drveta u Crnoj Gori , o čemu je razgovarano na sastanku održanom 3. marta u Komori.

Predstavnici kompanije „Tilly“ razgovarali su sa predsjednikom Privredne komore Velimirom Mijuškovićem, direktorom Uprave za šume Crne Gore Radošom Šućurom i pomoćnikom ministra ekonomije Markom Vujovićem o namjeri da investiraju u drvopreradu. Gospodin Gerd Tilly, vlasnik i direktor kompanije iskazao je svoje interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i tim povodom boravio u našoj zemlji četiri dana.

Austrijski privrednik zainteresovan za sirovinu iz naše zemlje, i to: 150.000 metara kubnih jelovog i smrčevog drveta (prečnika od 15 do 25 santimetara), kao i za kupovinu industrijskog objekta sa potrebnom infrastrukurom, gdje bi mogao instalirali svoju proizvodnu opremu, kao i zemljišta od oko 6 hektara u blizini željeznice, zbog ekonomičnijeg transporta. Gerd Tilly je na sastanku sa predsjednikom Mijuškovićem naglasio da je spreman da investira do 100 miliona eura u ovaj posao i izrazio optimizam da će svoje planove i realizovati. Inače, kompanija „Tilly“ je najveći proizvođač drvenih ploča od jelovog i smrčevog drveta u Evropi sa godišnjom proizvodnjom od 250 hiljada metara kubnih.

Predsjednik Velimir Mijušković je istakao da će se Privredna komora maksimalno angažovati na realizaciji ovog projekta. Mijušković je, takođe, kazao da će pomoći da institucije u Crnoj Gori učine sve da se dođe do obostrano prihvatljivih rješenja u ovom poslu tim prije što naša država ima interes i neiskorišćene potencijale, a kompanija „Tilly“ je izuzetno ozbiljan investitor uzornih poslovnih referenci.

Radoš Šućur, direktor Uprave za šume je zatražio od predstavnika kompanije Tilly da dostave specifikaciju koliko i kojijih sirovina potražuju, nakon čega bi dobili precizne odgovore.

Marko Vujović, pomoćnik ministra ekonomije je naglasio da će na osnovu interesovanja austrijskih investitora pokrenuti cjelovitu proceduru u kojoj će učestvovati ministarstva poljoprivrede i finansija i Uprava za šume, a biće ponuđeni modeli konkretne saradnje. Vujović je tražio i da predstavnici austrijske kompanije dostave pismo o namjerama o investiciji i cjelokupnom projektu, što će biti i učinjeno uz posdredovanje Privredne komore Crne Gore.

Predstavnici kompanije „Tilly“, tokom četvorodnevnog boravka u Crnoj Gori, obišli su i drvoprerađivačke pogone „Brezna“ u Plužinama, „Gornji Ibar“ u Rožajama, „Polimlje“ u Beranama i „Boj komerc“ u Andrijevici i imali dva sastanka u Privrednoj komori. Posjetu predstavnika kompanije „Tilly“ Privrednoj komori pomogli su i podržali Ambasada i Generalni konzulat Austrije u Crnoj Gori. Ambasador, gospodin Martin Pamer prisustvovao je i prvom sastanku u Komori.

Preuzeto sa sajta Privredne komore Crne Gore http://www.pkcg.org

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA