Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Poslovni forum Crna Gora Austrija

26. мај 2014

Forum privrednika Crne Gore i Austrije održan je u Hotelu Podgorica, 21. maja 2014. godine 

Forum privrednika Crne Gore i Austrije održan je u Hotelu Podgorica, 21. maja 2014. godine. Na skupu, koji je organizovan u okviru zvanične posjete predsjednika Austrije Heinza Fischera Crnoj Gori, potpisan je Sporazum o saradnji privrednih komora dvije zemlje.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković istakao je da je ovo najbrojnija poslovna delegacija iz Austrije koja je posjetila Crnu Goru i izrazio nadu da će privrednici tokom boravka prepoznati mogućnosti koje nudimo za razvijanje biznisa. On je podsjetio na ekonomska kretanja koja karakterišu našu zemlju posljednjih nekoliko godina, kao i na brojne strane investicije, među kojima i austrijske.
- Investicije su dolazile iz više od sto zemalja, među kojima je svakako i Austrija, koja je je po obimu ulaganja na veoma visokom šestom mjestu. Te investicije su u najvećem iznosu bile usmjerene u sektor finansija i osiguranja. Očekujemo u narednom periodu više ulaganja kroz investicije u realni sektor, budući da naša zemlja ima značajne prirodne predispozicije za njihov razvoj – rekao je Mijušković.
On je kazao da je prognozirani rast u 2014. godini 3%, a u narednoj 3,6%. Navedena predviđanja baziraju se na činjenici da u ovoj godini otpočinje realizacija značajnih investicija.
- Investitori prepoznaju Crnu Goru kao perspektivnu destinaciju, a projekti koji su apsolutno realni, i odnose se na turizam, energetiku i saobraćajnu infrastrukturu mjere se milijardama eura. Očekuje se da to bude novi zamajac na putu postizanja održivog ekonomskog razvoja – kazao je predsjednik Komore.
On je istakao da bi Crnoj Gori izuzetno dobro došle investicije u poljoprivredu, drvopreradu, energetiku, kao i metalopreradu, te, ocijenio da su investitori ohrabreni time što je Crna Gora regionalni lider u evropskim integracijama.
Mijušković je, govoreći o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, konstatovao da je ona ispod realnih mogućnosti.
- Ono što smatram posebno nepovoljnim je visoki deficit sa crnogorske strane, budući da izvoz pokriva svega 1,7% uvoza, i moramo iznaći mehanizme da se takva situacija promijeni – rekao je on.
Podsjetio je da je Austrija donirala Crnoj Gori 14 miliona eura, prije svega u turizam i regionalni razvoj.
- Veoma je važna i saradnja na sprovođenju projekta gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, koja je obuhvaćena Memorandum o razvojnoj saradnji Crne Gore i Austrije – riječi su Mijuškovića.
On je zatim afirmativno govorio o saradnji dvije komore koja je, između ostalog, rezultirala organizacijom velikih poslovnih foruma.
- Uvjeren sam da ćemo, kao što smo to i do sada radili, pronalaziti najbolji put da podstaknemo na saradnju kompanije, unapređujući na taj način ekonomske odnose Crne Gore i Austrije. U tom smjeru je potpisivanje današnjeg Sporazuma o saradnji, koji će još više institucionalno unaprijediti odnose naših Komora – objasnio je predsjednik crnogorske Komore.
Prema njegovim riječima, Privredna Komora Austrije je najbolji primjer u Evropi dobro organizovane i pozicionirane privredne komore. Njihov angažman i pozicija koju imaju u sferi diplomatije, obrazovanja i ekonomsko-socijalnog dijaloga sigurno predstavljaju temelj kvaliteta i rezultata koje Austrija ima na svakom od ovih polja.
- Duboko cijenim angažman Privredne komore Austrije, stožera u Ekonomsko socijalnom savjetu te zemlje, kao i njenu zapaženu ulogu u Ekonomsko socijalnom savjetu Evrope – zaključio je Mijušković.

Predsjednik Savezne komore Austrije Christoph Leitl, govoreći o važnosti toga što Forumu prisustvuju predsjednici dvije države, kazao je da su ekonomija i poltika dvije obale rijeke, a komore mostovi preko kojih se realizuju poslovni projekti. On je čestitao kolegi Mijuškoviću na zalaganju u radu evropskih asocijacija privrednika, te je potencirao značaj obrazovanja za razvoj ekonomije.
- Crna Gora je zemlje koja obiluje mogućnostima. Zahvaljujem austrijskim kompanijama koje realizuju projekte u njoj i na 350 miliona investicija koje su uložili u Crnu Goru, kao i na ostvarenju značajne bilateralne trgovinske razmjene. Ove brojke mogu biti veće čemu može doprinijeti ovaj forum na kojem ćemo ostvariti kontakte koji se mogu pretočiti u konkretne ugovore – rekao je Leitl.
On vidi šansu za austrijske investicije u prioretne razvojne oblasti crnogorske ekonomije – turizmu, energetici i infrastrukturi.
- Ovdje su predstavnici skoro svih privrednih grana. Oni imaju ideje i mogućnosti da odgovore na potrebe crnogorskih preduzeća. Vi imate evropsku perspektivu i želju da Vašu zemlju uzdignete, a to je najbolji poziv austrijskim privrednicima da na tome sa vama sarađuju – zaključio je Leitl.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ocijenio da je Forum šansa za unapređenje privrednih odnosa naše zemlje i Austrije, navodeći da su ispunjena četiri preduslova za to: potpisani su adekvatni međudržavni ugovori, kvalitetno su promovisane mogućnosti saradnje, uspostavljena je bankarska logistika za austrijske investicije i kompanije iz te zemlje su istakle visok nivo interesovanja za ulaganje.
- Mi smo zainteresovani za ulaganje austrijskog kapitala u turizam, naročito zimski gdje su vaša iskustva itekako dobro došla. Takođe očekujem da će austrijski privrednici naći interes da ulažu u crnogorsku poljoprivrednu primarnu proizvodnju i energetiku – rekao je predsjednik Vujanović.
On je naglasio da bi ga posebno radovalo da austrijske kompanije iskažu interes za tender koji će biti ubrzo raspisan za izgranju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, podsjećajući da je predsjednik Austrije Fischer iskazao podršku tom projektu.

Predsjednik Austrije Heinz Fischer je kazao da ta zemlja ima dugu tradiciju organizovanja poslovnih foruma sa brojnim državama i da su njihovi rezultati uvijek pozitivni.
- Politika i biznis su dvije različite aktivnosti, ali imaju zajedničke ciljeve. Ako vlada dobra politička klima, to podstiče privrednu saradnju. Austrija će vam pomoći u EU integracijama, da ih ostvarite bez odlaganja, jer imate dobre šanse za to – kazao je Fischer, dodajući da njegova zemlja ima pozitivno iskustvo u Evropskoj uniji.
On je kazao da Austriju odlikuje najniža nezaposlenost, visok kvalitet života i odlični izvozni rezultati. Pozvao je poslovnu zajednicu Crne Gore da uspostavi kontakte sa austrijskim biznismenima.
- Apelujem na austrijske poslovne ljude da iskoriste prilike za biznis koje pruža Crna Gora – kazao je predsjednik Fischer.
Nakon uvodnih izlaganja, i potpisivanja Sporazuma o saradnji dvije komore, privrednicima su prezentovane informacije o crnogorskom i austrijskom poslovnom ambijentu i pružena je mogućnost da, tokom B2B radnog koktela, ostvare bilateralne poslovne kontakte.

Tekst preuzet sa www.privrednakomora.me

 

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA