Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Ratifikovan Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Austrije i Srbije

Zastava Austrije © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

18.11.2010

Na predlog Nacionalnog saveta Austrije, 18.11.2010. parlament Republike Austrije ratifikovao je Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Austrije.


Austrija je kao nekadašnja država iz neposrednog susedstva i posle oktobra 2010. godine održala odlične trgovinske odnose sa Srbijom. Među prvima je započela sa ulaganjima u Srbiju, te je i dan danas zadržala poziciju vodećeg investitora u ovoj zemlji.

Preko 300 austrijskih preduzeća uložili su od 2000. godine preko 2,4 milijarde evra u Srbiju, međutim, otežavajuću okolnost za investitore u Srbiji kao i , sa druge strane, za srpske privrednike u Austriji predstavljala je obaveza dvostrukog oporezivanja.

Ministarstva finansija Austrije i Srbije uz podršku Privredne komore Austrije i Ambasade Austrije sa svojim trgovinskim odeljenjem pokrenuli su otuda pitanje zaključivanja Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Austrije.

U maju 2010. godine Sporazum su potpisali ministri za finansije Diana Dragutinović i Josef Prel (Josef Pröll) , a 18. 11.2010 u okviru sednice Skupstine Republike Austrije usledila je ratifikacija, te 01.01.2011. stupa na snagu.

Prema Sporazumu od 2011. godine, kada bude stupio na snagu, "biće lakše, jednostavnije poslovanje naših građana u Austriji, i stimulisati ulaganje austrijskih firmi, kompanija i građana u Srbiju", rekla je ministarka Dragutinović prilikom  potpisivanja u maju 2010. godine.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA