Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Održana konferencija za štampu
Prezentovani rezultati ankete o privrednim uslovima u Srbiji

Logotip austrijske privrede
18.12.2014

Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije sprovelo je po treći put anketu o privrednoj situaciji u Srbiji među predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Ispitanici su anketirani putem internet linka, gde su od 24. oktobra do 1. decembra 2014. godine imali prilike da na nemačkom i srpskom jeziku anonimno daju svoj stav o privrednom stanju i perspektivi svog preduzeća, proceni i prognozi ekonomske situacije u Srbiji kao i o svojim željama prema Vladi Srbije u pogledu korupcije, EU-integracije, birokratije i pravne sigurnosti.

U osnovi većina ispitanika (72,1 %) smatra trenutno privredno stanje u Srbiji složenim i problematičnim. Što se tiče privrednih izgleda u Srbiji za 2015. godinu, stavovi se razilaze. Dok 42,3 posto učesnika u anketi polazi od toga da se u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu neće mnogo promeniti, 27 posto gleda s optimizmom u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2015. godine.

Poslovanje sopstvenog preduzeća 70 posto ocenilo je kao zadovoljavajuće, a 11, 5% čak vrlo dobrim. Oko 27 posto preduzeća je navelo uprkos teškoćama pozitivnu prognozu za sopstveno preduzeće za narednu godinu.

Od posebno važnih kvaliteta srpskog tržišta posebno se izdvaja suzbijanje korupcije, poboljšanje platežnog morala i olakšanje procedura za dobijanje dozvola.
S druge strane, Srbija je dobila plus kad je u pitanju raspoloživost i kvalitet radne snage kao i raspoloživost i kvalitet dobavljača.

Anketu (dvojezničnu) kao i rezultate ankete možete da preuzmete u nastavku:
Wirtschaftsumfrage Serbien | Anketa o privrednim uslovima u Srbiji [pdf, 573.3kb]
Rezultati ankete na srpskom [pdf, 180.8kb]
Auswertung der Wirtschaftsumfrage (auf Deutsch) [pdf, 182.5kb]

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA