Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Emisione plakete: obaveza obeležavanja za strane kamione

07.03.2019

Od 01. januara 2015. godine teretna vozila i tegljači, koji se kreću po Beču i okolini Beča kao i u nekim delovima pokrajine Štajerske, moraju da budu obeleženi austrijskom plaketom za obeležavanje nivoa izduvnih gasova. Od 01. jula 2015. ovo važi i za kamione i tegljače, koji se kreću po pokrajini Gornja Austrija po jednom odseku autoputa A1 Westautobahn.

Na području grada Beča i u nekim delovima pokrajine Donja Austrija (okolina Beča) gde je dosada važila samo zabrana za teretna vozila i tegljače sa EURO 0, sada su zabrane pooštrene. Ove zabrane uvedene su kao mera zaštite od emisije gasova u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

1. jula 2014. godine stupila je na snagu zabrana za teretna vozila i tegljače sa EURO 1, a od 1. januara 2016. zabrana će važiti i za EURO 2. Zabrana se odnosi na sve kategorije (N1, N2 i N3). I u pokrajini Štajerska još od 01.januara 2014. godine na snazi je zabrana za teretna vozila preko 7,5 t maksimalne dozvoljene mase sa klasom emisije EURO 0, 1 i 2 .
Na jednom odseku autoputa A1 Westautobahn u pokrajini Gornja Austrija od 01. jula 2015. uvodi se zabrana kretanja kamiona i tegljača sa motorima EURO 0 i 1 , a od 01. januara 2016. i za EURO 2. Izuzeti od zabrane biće samo kamioni sa skupocenim specijalnim nadogradnjama.

NOVA je obaveza obeležavanja vozila plaketom u boji.
Sva teretna vozila i tegljači koji se kreću po Beču i okolini Beča , kao i u Štajerskoj, moraju od 1. januara 2015. da budu označeni austrijskom plaketom za obeležavanje kategorije izduvnih gasova. Od 01. jula 2015 moraju i svi kamioni i tegljači koji se kreću određenim odsekom autoputa " A1 Westautobahn" kroz pokrajinu Gornja Austrija da budu obeleženi pomenutom plaketom u boji. Plaketa je dokaz da se vozilo svrstava u EURO klasu kojoj nije zabranjena vožnja.

Plakete po boji označavaju sledeće EURO klase:

  • EURO 2: crvena
  • EURO 3: žuta
  • EURO 4: zelena
  • EURO 5: svetlo plava
  • EURO 6: ljubičasta

Gde se mogu nabaviti plakete za obeležavanje kategorije izduvnih gasova?
Plaketa se prema § 57a austrijskog Zakon o vozilima [pdf, 200.5kb], može nabaviti u Austriji u svakom ovlašćenom servisu za tehnički pregled , kao i u pokrajinskim centrima automobilskih klubova ARBÖ i ÖAMTC. Za teretna vozila preko 3,5 t postoji olakšica tj. mogu da preuzmu plaketu bez dolaska na tehnički pregled, a postavljaju je na vozilo preuzimajući odgovornost za tačnost tog podatka.

Koliko košta plaketa za označavanje kategorije izduvnih gasova?
Plaketa košta EUR 2,50 uključujući PDV, a tome treba dodati troškove rada servisa (otprilike 12 minuta posla). Plaketa se nanosi sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla, a važi i kada se promene registarske tablice.

U kojim područjima Austrije je obavezna plaketa za obeležavanje kategorije izduvnih gasova?
Plaketa je potrebna za vožnje na području celog grada Beča kao i u sledećim okruzima okoline Beča:
  • Okrug Bruck an der Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Okrug Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Okrug Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Okrug Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Okrug okoline Beča: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing

U mnogim područjima austrijske pokrajine Štajerska takođe vlada obaveza u vezi sa emisionim plaketama.

Od 1. jula 2015. plaketa je obavezna i za kretanje popokrajini Gornja Austrija - i to na autoputu "A1 Westautobahn" na odseku između izlaza za Enns-Steyr i čvora Haid :vidi mapu [pdf, 43.9kb]

Obaveza plaketa tiče se kamiona klase N1 - N3 koji se kreću gore navedenim rutama. U klasu N1 se svrstavaju i vozila do 3,5 t .

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA