Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Drvo iz Austrije za čitav svet

23.06.2015

Drvo je kao građevinski materijal na međunarodnom tržištu na sve većoj ceni. Sa izvoznom kvotom od 68% drvna industrija Austrije dokazala se na vrlo konkurentnom tržištu.

Drvna industrija jeste važna izvozna potpora austrijske privrede. Tržišta sa različitim zahtevima i potrebama za održivim sirovinama su za ovu privrednu granu izazovno polje delatnosti. Austrijska drvna industriju se ovde ubraja u sam vrh. Zahvaljujući odličnim poznavanjem tržišta i vodeći računa o potrebama svojih partnera, austrijska preduzeća rapolažu klijentima u čitavom svetu.

Sve više prestižnih građevina se svesno gradi od drveta. Nova naučna saznanja utiču na to da se sve više primenjuje drvna građa i jača konkurentnost. Dugoročno gledano, razvoj ekološke svesti, aspekti klimatske politike i održiva raspoloživost govore sve više u prilog drvnoj građi. 

Drvna industrija je u načelu privredna grana koja je jako usredsređena ka izvozu. Izvozi se pre svega rezano drvo od četinara, lepljeno drvo, pločasti materijal i skije. Izvozna stopa je 2014. godine iznosila 68%. Najveći deo austrijskih d prioizvoda od drveta (74,4%) prvenstveno je isporučeno Evropskoj uniji, i to Nemačkoj i Italiji. Ostalih 25,6% otišlo je ostatku Evrope (13,1%) , državama u razvoju (2,8%) i ostalim zemljama (kao SAD i Japan) sa 9,7%. 

Drvna industrija Austrije trenutno broji 1.369 aktivnih preduzeća, od toga 959 pilana, a 2014. godine je dostigla sa 26.216 zaposlenih obim proizvodnje od 7,08 milijarde evra. Time su obuhvaćena pilane, građevina, industrija nameštaja, industrija drvne građe i proizvodnja skija. 

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA