Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Održan skup „Austrijski model zastupanja privrede"

18.05.2015

14.5.2015. u Privrednoj komori Srbije održan je skup „Austrijski model zastupanja privrede" u inostranstvu" kome su prisustvovali predstavnici regionalnih privrednih komora  i ministarstava Srbije.  

Privredna komora Srbije, na čelu sa predsednikom Komore Markom Čadežom u cilju poboljšanja izvoza Srbije i podizanja privrednog rasta već neko vreme razmatra usvajanje austrijskog modela zastupanja privrede u inostranstvu. Tim povodom u Privrednoj komori Srbije održan je istoimeni skup na kome je govorio dr Valter Koren (Walter Koren) , načelnik Spoljnotrgovinskog odeljenja Privredne komore Austrije.

Spoljnotrgovinsko odeljenje Privredne komore Austrije, koje nastupa u inostranstvu pod jedinstvenim geslom Advantage Austria raspolaže mrežom od 110 ispostava u 70 zemalja, kao što je i ispostava u Beogradu koja ovde ima i svojstvo trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije. Ministarstvo privrede i Privredna komora Austrije u uskoj saradnji podržavaju ukupno 450.000 preduzeća – članice Privredne komore Austrije u njihovom nastupu u  inostranstvu. Pri tome su oko 50% tih preduzeća zapravo preduzetnici.

"Možda i najvažnija stvar koja nam je potrebna jeste efikasnija veza ili uspostavljanje mreže kontakata u inostranstvu. Okupili smo se sa predstavnicima više ministarstava i svima koji mogu imati ulogu u tom procesu kako bi videli na koji način da dođemo do efikasnije ekonomske diplomatije", kazao je Marko Čadež na skupu .

"Ključ uspeha u austrijskom modelu predstavljanja privrede u inostransvu je u tome što kompanije finansiraju taj sistem tj. što postoji obavezno članstvo u Privrednoj komori", rekao je Koren.

Poseta Waltera Korena zaokružena je podnevnim prijemom u ispostavi Privredne komore Austrije tj. Trgovinskom odeljenju Ambasade Austrije sa predstavnicima austrijskih podružnica i predstavništava koja posluju u Srbiji i zvaničnicima srpske privrede.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA