Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Započeta revitalizacija hidroelektrane u Zvorniku uz opremu austrijskog Voith Hydro

12.10.2015

12.10.2015. svečano je obeležen početak revitalizacije Hidroelektrane u Zvorniku. Najstarija hidroelektrana u sistemu Elektroprivrede Srbije dobiće četriri generatora, četiri turbine tipa Kaplan  kao i sisteme za automatizaciju. Elektroprivreda Srbije je obezbedila 65 miliona evra od nemačke razvojne banke KfW, koliko košta nova oprema Voith Hydro kao i radovi.

Radovi na svakom od četiri agregata trajaće po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine.  Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata što je za 30 odsto više u odnosu na trenutnu snagu od 96megavata.

Svečanosti su prisustvovali ministar Aleksandar Antić, leksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“, Arne Gos, direktor kancelarije nemačke razvojne KfW banke u Srbiji, Leopold Heninger, predsednik odbora direktora ispred  kompanije „Voith Hydro“ kao i trgovinska savetnica Ambasade Austrije, Erika Teoman-Brener.

 Zanimljivo je da HE Zvornik nije samo najstarija elektrana, već su i pre 60 godine dve turbine nabavljene kod austrijskog Voith-a. 

Tek 30% ukupne energije u Srbiji potiče od hidroelektrana, što ostavlja još veliki potencijal za proširenje kapaciteta. Prema proceni časopisa  „The International Journal  on Hydropower & Dams“  godišnje bi moglo da se proizvede 15.000 GWh , kada bi se iskoristio energetski potencijal vode u Srbiji u punom obimu.


Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA