Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Slobodan ulazak u Srbiju | Uslovi za put  u Austriju

10.08.2020

Austrija je od 27.7.2020. pooštrila uslove za ulazak u Austriju za osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja. Za sve strance (npr. Srbe) kao i Austrijance koji su boravili u Srbiji potreban je  negativan PCR-test, boravišna viza ili valjani poslovni razlog za ulazak u Austriju.Turistička putovanja i dalje nisu dozvoljena. Od 01.08.2020. skinuta je zabrana leta između Srbije i Austrije.

06.maja 2020. ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, a od 21.5.2020 moguć je ulazak u Srbiju bez dozvole za ulazak, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju

USLOVI ZA POVRATAK U SRBIJU

21.5.2020. tj. objavom Izmene COVID-odluke   u Službenom glasniku,  dozvoljen je ulazak u Srbiju - kako za državljane Srbije tako i za strane državljane -  bez dozvole za ulazak od strane Radnog tela Vlade Srbije, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju. Ponovo važi vizni režim kao pre krize. Ukoliko niste državljanin Evropske Unije proverite na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li je potrebna viza za ulazak u Srbiju http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Imajte na umu da i dalje važe COVID-19 uredbe susednih zemalja, te treba ispoštovati njihove uslove za tranzit kao i koje granične prelaze i u koje vreme ih možete  koristiti. Uslovi mogu preko noći da se promene !

U  Srbiji kao i u inostranstvu svakako ostaje obaveza poštovanja bezbednosnih mera kao što je zaštitna maska i socijalna distanca od najmanje 2 m.

USLOVI ZA ULAZAK U AUSTRIJU

  • Sva lica koja se vraćaju iz zemalja sa rizičnog spiska  , gde je uvrštena i  Srbija, moraju da ponesu negativan izveštaj monekularn-biološkog testa na COVID (PCR-test), ne stariji od 72 sata kako bi ušli u Austriju.
    Novo: validnost je skraćena sa 4 dana na 72 sata, a gleda se datum uzimanja brisa, a ne datum izdavanja izveštaja ! .

  • Turistička putovanja i dalje nisu dozvoljena, tj. strana lica bez boravisne vize biće vraćene sa granice.

  • Bus prevoznici  verovatno svakako neće primiti lica  bez PCR-testa, međutim, ukoliko lica (Austrijanci ili Srbi sa boravištem) nemaju PCR-test moraće da idu 10 dana u kućnu izolaciju ili u karantin, za koji moraju sami da snose troškove, a mogu da urade PCR-test u Austriji.
  • Austrijanci i stranci (npr. Srbi) koji avionom direktno iz Beograda sleću u Austriji, a nemaju PCR-test, moraju u karanatin 10 dana, ali mogu da se oslobode od karantina, ukoliko u roku od 48 stata urade PCR-test u Austirji, npr. na aerodromu u Beču.

  • Poslovna putovanja su dozvoljena. Lica koja poslovno putuju za Austriju moraju pismeno da dokažu neophodnost poslovnog putovanja, ne moraju 10 u karantin, ali je neophodan negativan PCR-test iz Srbije.

  • Lica koja su kategorisana kao ključna radna snaga (diplomate, zaoposleni međunarodnih organizacija ili humanitarnih organizacija, medicinski radnici i negovatelji, sezonski radnici u poljoprivredi, šumarstvu i gastronomiji) mogu da uđu u Austriju uz odgovarajuću dokumentaciju o poslovnom odnosu uz negativan PCR-test, a ne moraju u Austriji u karantin. Ukoliko nemaju test, moraju u karantin, ali moraju u roku od 48 sati da se testiraju u Austriji.

  • Ostala lica koja ulaze u Austriju moraju da ponesu test i da idu u samoizolaciju ili karantin koji sami plaćaju (potreban je dokaz o adresi sa karantin), bez prava da se oslobode testom iz Austrije.

  •  Propisane se kazne od EUR 1.450 .


Izmenjena je COVID -uredba Austrije  o vazdušnom saobraćaju (Sl.glasnik BGBL II br. 319/2020 ) , te su od 01.08.2020. ponovo  dozvoljeni letovi iz Srbije, medjutim, bez vize ili austrijskog drzavljanstva nije moguce leteti.

Tranzit kroz Austriju
Za tranzit kroz Austriju pripremite:
- važeći pasoš koji važi još najmanje 90 dana od dana povratka
- Popunjem obrazac za Izjavu o tranzitu  kroz Austriju (isti je kao za ulazak) Preuzmite ga ovde na nemačkom [docx, 52.1kb] ili na engleskom [docx, 50.5kb] ili na srpskom [docx, 51.9kb] ) kako ne biste čekali na granici dok ga popunjavate.
- Dokumenta koja traži zemlja destinacije
- Covid-Test za sam tranzit kroz Austriju nije potreban

Granična kontrolna grupa će od 24.7.2020 strožije vršiti proveru da li putnici raspolažu potrebnim dokumentima.

PCR-Test u Srbiji
Testove u Beogradu trenutno rade Institut Batut  , Gradski zavod za javno zdravljo  Bul. despota Stefana 54a.  kao i Institut Torlak . Spisak COVID-ambulanti u Srbiji po gradovima pronađite pod sledećim linkovima: Zdravstvene ustanove Srbije  i COVID-ambulante Beogradskih opština   

Cena je RSD 6.000, a za strana lica protivvrednost EUR 120. Na testiranje treba poneti dokaz o uplati. Instrukcije za plaćenje ovde
Ugovaranje prethodnog termina je zbog velike potražnje obavezno (oko 2 nedelje ranije !) , a izvestaj se dobija za 72 sata na srpsko/engelskom obrascu, po želji i na e-adresu . Registrujte se na Većina laboratorija iz unutrašnjosti šalje briseve radi izrade testa za Beograd, te računajte da se na termin i rezultat čeka i duže !
Ako se registrujete na  www.e-zdravlje.gov.rs  dobijate obaveštenje, čim je test gotov da možete sa tog portala da ga preuzmete.

Pažnja: U medjuvremenu u Srbiji je moguće da se testirate na antitela COVID-19 po ceni od RSD 1.200, ali taj test nije validan za putovanja.

PCR-Test u Austriji ( za osobe sa austrijskim dražavljanstvom ili boravišnom dozvolom)
Test u Austriji mogu da rade samo osobe koje tamo imaju stalno boravište, ostali ga donose iz Srbije.

Spisak austrijskih laboratorija naći ćete ispod ovog teksta u sekciji za preuzimanje. Napominjemo da spisak nije potpun, a da je kod svih laboratorija potreban prethodni termin. Rezultati se dobijaju u proseku između 2-4 dana
Laboratorija Confidence radi testove u najkraćem roku , ali isto uz termin:  https://www.confidence.at/  na aerodromu Beč u prizemlju, cena EUR 190, rezultati se dobijaju sledećeg dana. Test je moguć iako ne putujete avionom,a  potreban je termin putem telefona +43 (0) 1/368 4554 ili e-pošte: office@confidence.at
preporučujemo da umeto ovoga blagovremeno ugovorite termin za testiranje kod svog kućnog lekara u Austriji.

Ulazak u Mađarsku i tranzit
 Mađarska je Srbiju uvrstila u žuti spisak rizičnih zemalja, što znači da stranci i državljani Mađarske koji dolaze iz država sa tog spiska (npr Srbije), moraju  14 dana u karantin, a ukoliko  se stranci (Srbi)  dvostruko testiraju negativno, mogu napustiti karantin u Mađarskoj.  

Za tranzit kroz Mađarsku potrebno je koristiti koridor ( autoputeve i označene benzinske pumpe) . Potrebno je koristiti isključivo granične prelaze Horgoš/Roszke i Tompu  kao i Hegyeshalom/Nickelsdorf. Potrebno je napustiti Mađarsku u roku od 24 sata.
Bliže informacije o Mađarskoj pratite n engleskom na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova  dole pod vestima,

Trenutno stanje na graničnim prelazima možete da pratite pomoću uživo-kamera Auto-moto saveza Srbije  ili na portalu Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije   

 Uživo kamere u Mađarskoj : www.utinform.hu/webkamerak/

Ukoliko imate poteškoća da pronađete hotel, ovo su hoteli koji i za vreme COVID-19-krize nude smeštaj:  Otvoreni hoteli u Austriji

Imajte na umu: Iako su od 14.4.2020. u Austriji otvorili prodavnice i uslužne delatnosti, važi pravilo nošenja maske i dezinfekcije kao i strogo poštovanje međuljudskog prostora od 20 m2 po osobi.

USLOVE  ZA ULAZAK U HRVATSKU putničkog i teretnog saobraćaja možete da iščitate na portalu naše sestrinske organizacije ADVANTAGE AUSTRIA Zagreb www.advantageaustria.org/hr  

Stanje na putevima
Pod ovim linkom možete da pronađete dnevno ažurirane podatke o stanju na putevima u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji i Nemačkoj ( na nemačkom jezkiku ) > pod Auswahl > Region menjate državu:  https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/#
Uživo kamere sa graničnih prelaza i na putevima Austrije pogledajte ovde:  www.asfinag.at/traffic/webcams/


Transport robe je za sve vreme vanrednog stanja tekao neometano. 

Zeleni koridor za transport robe za članice CEFTA-sporazuma
Od 13.04.2020. CEFTA članice su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda  koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Granični prelazi na "zelenim koridorima" su Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi kako bi bilo omogućeno najavljivanje pošiljke elektronskim putem.

 

Poslednji put osveženo:
10.08.2020
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA