Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Slobodan ulazak u Srbiju za sve državljanje - bez testa, bez ulazne dozvole i bez obaveze za izolacijom

01.06.2020

06.maja 2020. ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, a od 21.5.2020 moguć je ulazak u Srbiju bez dozvole za ulazak, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju

USLOVI ZA POVRATAK U SRBIJU

21.5.2020. tj. objavom Izmene COVID-odluke   u Službenom glasniku,  dozvoljen je ulazak u Srbiju - kako za državljane Srbije tako i za strane državljane -  bez dozvole za ulazak od strane Radnog tela Vlade Srbije, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju. Ponovo važi vizni režim kao pre krize. Ukoliko niste državljanin Evropske Unije proverite na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li je potrebna viza za ulazak u Srbiju www.mfa.gov.rs 

Imajte na umu da i dalje važe COVID-19 uredbe susednih zemalja, te treba ispoštovati njihove uslove za tranzit kao i koje granične prelaze i u koje vreme ih možete  koristiti. Uslovi mogu preko noći da se promene !

Podsećamo da strani državljani koij imaju boravište u Srbiji, a istekla im je dozvola za boravak, smatraće se da ta dozvola još važi,ukoliko najkasnije do 01.jula 2020. budu podneli zahtev za produženje. 

U  Srbiji kao i u inostranstvu svakako ostaje obaveza poštovanja bezbednosnih mera kao što je zaštitna maska i socijalna distanca od najmanje 2 m.

-USLOVI ZA ULAZAK U AUSTRIJU
IUlazak u Austriju je i dalje moguć isključivo ako imate boravišnu vizu (npr.Visa D)  ili prebivalište u Austriji. Važi opšte pravilo: Graničari susednih zemalja neće dozvoliti ulazak u njihovu zemlju, ukoliko nisu sigurni da će Vas zemlja destinacije primiti. Napominjemo da ulazak u Austriju samo sa radnom dozvolom nije moguć, ali uz intervenciju austrijskog poslodavca i ispunjenje nekih uslova postoje izuzeća za sezonske radnike iz oblasti šumarstva,medicinske nege i poljoprivrede.

Za ulazak u Austriju Vam je potreban negativan izveštaj na korona virus ( PCR-test). 
Ukoliko ga ne ponesete, potpisujete na granici Izjavu o saglasnosti i (preuzmi ovde [pdf, 521.4kb] )da ćete biti 14 dana u samoizolaciji. Međutim, možete u Austriji da uradite test kako bi se oslobodili izolacije ili da ponesete test iz Srbije.Preporučujemo da pitate u najbližoj COVID-ambulanti u Srbiji da li mogu, pored svog izveštaja, da overe i austrijski obrazac za COVID-test .(preuzmi ovde [pdf, 117.8kb])

PCR-Test u Srbiji
Testove u Beogradu trenutno rade Institut Batut kao i Gradski zavod za javno zdravljo  Bul. despota Stefana 54a.  Spisak COVID-ambulanti u Srbiji po gradovima pronađite pod sledećim linkovima: Zdravstvene ustanove Srbije  i COVID-ambulante Beogradskih opština   Cena je RSD 6.000. Na testiranje treba poneti dokaz o uplati. Instrukcije za plaćenje ovde . Ugovaranje prethodnog termina je obavezno !
U medjuvremenu u Srbiji je moguce da se testirate na antitela COVID-19 po ceni od RSD 1.200, ali taj test nije validan za ulazak u Austriju.

PCR-Test u Austriji
Test, naravno, možete da uradite  i u Austriji. Spisak austrijskih laboratorija naći ćete ispod ovog teksta u sekciji za preuzimanje. Napominjemo da spisak nije potpun, a da je kod svih laboratorija potreban prethodni termin. Rezultati se dobijaju u proseku između 2-4 dana.

Laboratorija Confidence radi testove u najkraćem roku , ali isto uz termin:  https://www.confidence.at/  na aerodromu Beč u prizemlju, cena EUR 190, rezultati se dobijaju za 3 -6 sata. Test je moguć iako ne putujete avionom,a  potreban je termin putem telefona +43 (0) 1/368 4554 ili e-pošte: office@confidence.at 

Tranzit i ulazak u Mađarsku
Dogovorom Mađarske i  Srbije  otvoren je saobraćaj za državljanje ove dve zemlje, bez uslova tj. bez potrebe za donosenjem COVID-testa ili potrebe za izolacijom (Saoštenje Vlade Srbije

Trenutno stanje na graničnim prelazima možete da pratite pomoću uživo-kamera Auto-moto saveza Srbije  ili na portalu Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije   

Putovanje vazdušnim, drumskim ili železničkim putem
21.5.2020 sleteo je prvi komercijalni let u Beogradu i avio-saobraćaj se normalizuje ( Uslovi putovanja ), međutim,
red letenja avio kompanija zavisiće od odluka i smernica domaćih, stranih i međunarodnih tela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od ukidanja zabrana letenja, izmena ograničenja u putovanjima i zdravstvenih mera u zemljama destiniacije.

 Evropska unije još uvek usaglašava uslove za međusobno putovanje, te se raspitajte pre puta o uslovima ulaska u zemlju destinacije. Za ulazak u Austriju Vam je potrebna viza, boravište ili prebivalište kao i negativan test na COVID19 ne stariji od 4 dana.

Ukoliko imate poteškoća da pronađete hotel, ovo su hoteli koji i za vreme COVID-19-krize nude smeštaj:  Otvoreni hoteli u Austriji

Imajte na umu: Iako su od 14.4.2020. u Austriji otvorili prodavnice i uslužne delatnosti, važi pravilo nošenja maske i dezinfekcije kao i strogo poštovanje međuljudskog prostora od 20 m2 po osobi.

Stanje na putevima
Pod ovim linkom možete da pronađete dnevno ažurirane podatke o stanju na putevima u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji i Nemačkoj ( na nemačkom jezkiku ) > pod Auswahl > Region menjate državu:  https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/#
Uživo kamere sa graničnih prelaza i na putevima Austrije pogledajte ovde:  www.asfinag.at/traffic/webcams/

USLOVE  ZA ULAZAK U HRVATSKU putničkog i teretnog saobraćaja možete da iščitate na portalu naše sestrinske organizacije ADVANTAGE AUSTRIA Zagreb www.advantageaustria.org/hr  

.TRANSPORT ROBE
Transport robe je za sve vreme vanrednog stanja tekao neometano. 

Zeleni koridor za transport robe za članice CEFTA-sporazuma
Od 13.04.2020. CEFTA članice su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda  koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Granični prelazi na "zelenim koridorima" su Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi kako bi bilo omogućeno najavljivanje pošiljke elektronskim putem.

 Pomoću sledećih kamera možete uživo da pratite stanje na graničnim prelazima:


 Mađarska : www.utinform.hu/webkamerak/

 

Poslednji put osveženo:
01.06.2020
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA