Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Uslovi za ulazak u Srbiju | Uslovi za put u Austriju

20.10.2020

16.10.2020. produžene su vladajuže mere do 31.03.2021. Za sve strance (npr. Srbe) kao i Austrijance koji su boravili u Srbiji potreban je negativan PCR-test , boravišna viza ili valjani poslovni razlog za ulazak u Austriju.Turistička putovanja i dalje nisu dozvoljena. Od 01.08.2020. skinuta je zabrana leta između Srbije i Austrije, ali samo za EU-građane i Srbje sa austrijskom vizom. 

06.maja 2020. ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, a od 21.5.2020 za strance je moguć ulazak u Srbiju bez dozvole za ulazak, bez COVID-testa i bez obaveze da idu 14 dana u kućnu izolaciju, ali je 15.8.2020. uvedena obaveza za putnike koji ulaze iz Hrvatske,Severne Makedonije, Rumunije ili Bugarske da ponesu negativan PCR-test.

USLOVI ZA POVRATAK U SRBIJU (izmena 16.10.2020) 

Ponovo važi vizni režim kao pre krize, što znači, da, ukoliko niste državljanin Evropske Unije proverite na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li je potrebna viza za ulazak u Srbiju 
http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

VAŽNO: 
Izmenom COVID-odluke  od 15.8.2020. putnici (ne misli se na državljanstvo) koji dolaze iz država, koje su prema Evropskom centru za suzbijanje bolesti- ECDC kategorisane  crveno, a to su: Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Severna Makedonija, moraju za ulazak u Srbiju da ponesu negativam PCR-test na prisutvo virusa SARS- CoV-2, ne stariji od 48 časova.

Izuzeci važe za
- državljane Srbije kao i strane državljane sa boravištem u Srbiji
- vozače kamiona u tranzitu, koji sme da traje 12 sati
- osoblje u vazdušnom saobraćaju
- akreditovano osoblje diplomatskih predstavništava kao i međunarodnih organizacija
- decu do 12 godina u pratnji roditelja ili staratelja koji raspolaže negativnim PCR-testom

S druge strane, državljani Srbije i stranci sa boravisnom dozlovom u Srbiji posle boravka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Cnroj Gori moraju da se registruju na portalu www.e-zdravlje.gov.rs i da da urade test samoprocenjivanja na zaraženost korona virusom ili da se jave COVID-ambulanti.

 Imajte na umu da i dalje važe COVID-19 uredbe susednih zemalja, te treba ispoštovati njihove uslove za tranzit kao i koje granične prelaze i u koje vreme ih možete  koristiti. Uslovi mogu preko noći da se promene !

U  Srbiji kao i u inostranstvu svakako ostaje obaveza poštovanja bezbednosnih mera kao što je zaštitna maska i socijalna distanca od najmanje 2 m.

Izmenom COVID-propisa Srbije od 16.10.2020 uvedena je obaveza nošenja zaštitne maske i van prostorija.


USLOVI ZA ULAZAK U AUSTRIJU (promenja nastupla 16.10.2020*)

COVID-Uredba Austrije produžuje se do 31.03.2021, a što se Srbije tiče ostaju na snazi iste mere:

 • Sva lica koja putuju iz zemalja sa rizičnog spiska  , gde je uvrštena i  Srbija, moraju da ponesu negativan izveštaj monekularno-biološkog testa na COVID (PCR-test), ne stariji od 72 sata, kako bi ušli u Austriju.
  Merodavan je datum uzimanja brisa, a ne datum izdavanja izveštaja.

 • Turistička putovanja i dalje nisu dozvoljena, tj. strana lica bez dozvole za boravak biće vraćena sa granice.

 • Ukoliko lica (Austrijanci ili Srbi sa boravištem) nemaju PCR-test moraće da idu 10 dana u kućnu izolaciju ili u karantin, za koji moraju sami da snose troškove, a MORAJU* da urade PCR-test u Austrijiu u roku od 48 sati. 
 • Isticemo da avionom iz Beograda mogu da putuju samo Austrijanci i stranci sa vizom (npr. Srbi) . Kupovina avio-karte nije garancija da će Vas avio-kompanija primiti na let.
   
 • Poslovna putovanja su dozvoljena. Lica koja poslovno putuju za Austriju moraju pismeno da dokažu neophodnost poslovnog putovanja, ne moraju 10 u karantin, ali je neophodan negativan PCR-test iz Srbije.

 • Lica koja su kategorisana kao ključna radna snaga (diplomate, zaoposleni međunarodnih organizacija ili humanitarnih organizacija, medicinski radnici i negovatelji, sezonski radnici u poljoprivredi, šumarstvu i gastronomiji) mogu da uđu u Austriju uz odgovarajuću dokumentaciju o poslovnom odnosu uz negativan PCR-test, a ne moraju u Austriji u karantin. Ukoliko nemaju test, moraju u karantin, ali moraju u roku od 48 sati da se testiraju u Austriji.

 • Ostala lica koja ulaze u Austriju moraju da ponesu test i da idu u samoizolaciju ili karantin koji sami plaćaju (potreban je dokaz o adresi sa karantin), bez prava da se oslobode testom iz Austrije.

 •  Propisane su kazne od EUR 1.450 .

 • Od 24.8.2020. obavezno je popunjavanje Izjave o tranzitu/ulasku kroz/u Austriju. Preuzmite  novi obrazac ove izjave u sekciji "Tranzit kroz Austriju".

 • NOVO od 25.8.2020 za osoblje za medicinsku negu, šumarstvo, poljoprivredu i slično koji žive u Srbiji, a periodično putuju u Austriju radi obavljanja usluga važi izuzetak u vezi sa PCR-testom:
  Samo osobolje sa statusom nesamostalng rada tj. koji raspolažu ugovorom o pružanju usluga direktno sa nalogodavcem u Austriji, ne moraju da nose PCR-test, a neophodno je da nose dokumenta (npr. ugovor) sa sobom . To znači da samostalni negovatelji moraju da nose svaki put PCR-test.

Avionom za Austriju
Izmenjena je COVID -uredba Austrije  o vazdušnom saobraćaju (Sl.glasnik BGBL II br. 319/2020 ) , te su od 01.08.2020. ponovo  dozvoljeni letovi iz Srbije, medjutim, bez vize ili austrijskog drzavljanstva nije moguce leteti iz Srbije !

Maske u Austriji
Od 14.09.2020. uvedena je obaveza u Austriji da se u unutrašnjim prostorima nosi maska

Tranzit kroz Austriju
Za tranzit kroz Austriju pripremite:
- važeći pasoš koji važi još najmanje 90 dana od dana povratka
- Popunjem obrazac za Izjavu o tranzitu  kroz Austriju (isti je kao za ulazak) Preuzmite ga ovde na nemačkom [pdf, 1,051.9kb] ili na engleskom [pdf, 1,044.3kb] (novi obrasci od 22.08.2020 !)  kako ne biste čekali na granici dok ga popunjavate.
- Dokumenta koja traži zemlja destinacije
- Covid-Test za sam tranzit kroz Austriju nije potreban

Granična kontrolna grupa će od 24.7.2020 strožije vršiti proveru da li putnici raspolažu potrebnim dokumentima.

PCR-Test u Srbiji
Testove u Beogradu trenutno rade , izmedju ostalog: 

Institut  za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut  ,od 08.00 - 12.00 časova u kontejnerima iza zgrade Obavezno zakazivanje od 10.00 - 12.00 casova putem mobilnog telefona 060/7171892
Gradski zavod za javno zdravlje od 08.00 - 13.00 časova Bul. despota Stefana 54a., zakazivanje putem e-adrese: info@zdravlje.gov.rs 
Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 7 do 13 časova)
Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak . od 08.00 - 20.00 časova
Klinički centar Srbije (od 7.30 do 14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

U načelu u ostalima gradovima moguće je testiranje u  Institutima i Zavodima za javno zdravlje dotičnog grada. Spisak COVID-ambulanti u Srbiji po gradovima pronađite pod sledećim linkom Instituti za javno zdravlje Srbije 

Cena za PCR-teseta je RSD 6.000, a za strana lica protivvrednost EUR 120 (v.ovde ). Na testiranje treba poneti dokaz o uplati. Instrukcije za plaćenje ovde

INovo od 01.10.2020 - Zakazivanje PCR-Testa moguće je preko portala www.euprava.gov.rs 

zvestaj se dobija na  srpsko/engleskom obrascu, na e-adresu ili obavestenje putem SMSa da ga preuzmete sa portala   www.e-zdravlje.gov.rs  .

Pažnja: U medjuvremenu u Srbiji je moguće da se testirate na antitela COVID-19 po ceni od RSD 1.200, ali taj test nije validan za putovanja.

PCR-Test u Austriji ( za osobe sa austrijskim dražavljanstvom ili boravišnom dozvolom)
Test u Austriji mogu da rade samo osobe koje tamo imaju stalno boravište, ostali ga donose iz Srbije.

Spisak austrijskih laboratorija naći ćete ispod ovog teksta u sekciji za preuzimanje. Napominjemo da spisak nije potpun, a da je kod svih laboratorija potreban prethodni termin. Rezultati se dobijaju u proseku između 2-4 dana
Laboratorija Confidence radi testove u najkraćem roku , ali isto uz termin:  https://www.confidence.at/  na aerodromu Beč u prizemlju, cena EUR 190, rezultati se dobijaju sledećeg dana. Test je moguć iako ne putujete avionom,a  potreban je termin putem telefona +43 (0) 1/368 4554 ili e-pošte: office@confidence.at
preporučujemo da umeto ovoga blagovremeno ugovorite termin za testiranje kod svog kućnog lekara u Austriji.

Ulazak u Mađarsku i tranzit
 Mađarska od 01. 09.2020. pooštrava ulazak , tj. uvodena je obavezna samoizolazija.

Za tranzit kroz Mađarsku ne važi karantin/izolacija niti je potreban PCR-test, iako je Mađarska pooštrila uslove za ulazak u zemlju.  Dozvoljeno  je isključivo koristiti koridor ( autoputeve i označene benzinske pumpe)  kao i  granične prelaze Horgoš/Roszke i Tompu  kao i Hegyeshalom/Nickelsdorf. Tranzit mora da se realizuje u roku od  24 sata. Karta tranzitnih puteva postavljenja je OVDE na portalu  Ministarstva unutrašnjih poslova 

Ukoliko putujete za Austriju, obavezno popunite ovaj obrazac,kako bi mađarski graničar dodatno dobio potvrdu da ćete naputiti Mađarsku . Saglasnot o ulasku/tranzitu u Austriju

Trenutno stanje na graničnim prelazima možete da pratite pomoću uživo-kamera Auto-moto saveza Srbije  ili na portalu Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije   

Uživo kamere u Mađarskoj : www.utinform.hu/webkamerak/

Ukoliko imate poteškoća da pronađete hotel, ovo su hoteli koji i za vreme COVID-19-krize nude smeštaj:  Otvoreni hoteli u Austriji

Imajte na umu: Iako su od 14.4.2020. u Austriji otvorili prodavnice i uslužne delatnosti, važi pravilo nošenja maske i dezinfekcije kao i strogo poštovanje međuljudskog prostora od 20 m2 po osobi.

USLOVE  ZA ULAZAK U HRVATSKU putničkog i teretnog saobraćaja možete da iščitate na portalu naše sestrinske organizacije ADVANTAGE AUSTRIA Zagreb www.advantageaustria.org/hr  

Stanje na putevima
Pod ovim linkom možete da pronađete dnevno ažurirane podatke o stanju na putevima u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji i Nemačkoj ( na nemačkom jezkiku ) > pod Auswahl > Region menjate državu:  https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/#
Uživo kamere sa graničnih prelaza i na putevima Austrije pogledajte ovde:  www.asfinag.at/traffic/webcams/


Transport robe je za sve vreme vanrednog stanja tekao neometano. 

Zeleni koridor za transport robe za članice CEFTA-sporazuma
Od 13.04.2020. CEFTA članice su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda  koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Granični prelazi na "zelenim koridorima" su Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi kako bi bilo omogućeno najavljivanje pošiljke elektronskim putem.

 

Poslednji put osveženo:
20.10.2020
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA