Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Slobodan ulazak u Srbiju | Uslovi za put  u Austriju

03.07.2020

01.07.2020 Austrija je produžila svoju COVID-uredbu, te je za državljanje Srbije do 30.09.2020. potreban negativan PCR-test kao i valjani poslovni razlog za ulazak u Austriju - uprkos preporuci Evrospke unije ! 06.maja 2020. ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, a od 21.5.2020 moguć je ulazak u Srbiju bez dozvole za ulazak, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju

USLOVI ZA POVRATAK U SRBIJU

21.5.2020. tj. objavom Izmene COVID-odluke   u Službenom glasniku,  dozvoljen je ulazak u Srbiju - kako za državljane Srbije tako i za strane državljane -  bez dozvole za ulazak od strane Radnog tela Vlade Srbije, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju. Ponovo važi vizni režim kao pre krize. Ukoliko niste državljanin Evropske Unije proverite na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li je potrebna viza za ulazak u Srbiju http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Imajte na umu da i dalje važe COVID-19 uredbe susednih zemalja, te treba ispoštovati njihove uslove za tranzit kao i koje granične prelaze i u koje vreme ih možete  koristiti. Uslovi mogu preko noći da se promene !

U  Srbiji kao i u inostranstvu svakako ostaje obaveza poštovanja bezbednosnih mera kao što je zaštitna maska i socijalna distanca od najmanje 2 m.

USLOVI ZA ULAZAK U AUSTRIJU

Evropska unija je 01.07.2020. dala preporuku da se otvore spoljne granice Evropske unija i za gradjane koji su sa prostora van Šengen sporazuma ili koji su tamo boravili , ali  je svakoj članici prepuštena individualna odluka.

Izmenom COVID-Uredbe   Austrija je  istog dana produžila posebne uslove ulaska u zemlju, što znači da mimo preporuke Evropske unije važi da svako lice (bilo da je državljanin Austrije, Evropske Unije ili Srbije) koje boravi  u Srbiji ( ili u nekoj od drugih država koji nisu u Šengen sporazumu ) mora da podnese negativan PCR-test na korona virus da bi ušlo u Austriju.  PCR -test ne sme da bude stariji od 4 dana (racuna se od datuma izdavanja) i mora da bude na engleskom.
Preporučujemo da pitate u najbližoj COVID-ambulanti u Srbiji da li mogu, pored svog izveštaja, da overe i austrijski obrazac za COVID-test .(preuzmi ovde [pdf, 117.8kb])

Turistički ulazak i dalje prema Uredbi Austrije nije dozoljen, te je neophodno poneti dokumenta koja dokazuju urgentnost ulaska (npr. pozivno pismo iz Austrije).

Tranzit kroz Austriju
Za tranzit kroz Austriju pripremite:
- važeći pasoš koji važi još najmanje 90 dana od dana povratka
- Izveštaj o negativnom PCR-testu na COVID19
- Popunjem obrazac za Izjavu o tranzitu kroz Austriju (preuzmi ovde)  [pdf, 521.4kb] kako ne biste čekali na granici dok ga popunjavate
- Dokaz o urgentnosti putovanja ( npr. poslovno pozivno pismo)

Granična kontrolna grupa će sporadično vršiti proveru da li putnici raspolažu potrebnim dokumentima

PCR-Test u Srbiji
Testove u Beogradu trenutno rade Institut Batut  , Gradski zavod za javno zdravljo  Bul. despota Stefana 54a.  kao i Institut Torlak . Spisak COVID-ambulanti u Srbiji po gradovima pronađite pod sledećim linkovima: Zdravstvene ustanove Srbije  i COVID-ambulante Beogradskih opština   Cena je RSD 6.000. Na testiranje treba poneti dokaz o uplati. Instrukcije za plaćenje ovde . Ugovaranje prethodnog termina je zbog velike potražnje obavezno, a izvestaj se dobija za 72 sata po želji i na e-adresu ! Neke laboratorije iz unutrašnjosti šalju izradu testa za Beograd, te računajte da se na termin i rezultat čeka i duže !

Pažnja: U medjuvremenu u Srbiji je moguce da se testirate na antitela COVID-19 po ceni od RSD 1.200, ali taj test nije validan za ulazak u Austriju.

PCR-Test u Austriji
Spisak austrijskih laboratorija naći ćete ispod ovog teksta u sekciji za preuzimanje. Napominjemo da spisak nije potpun, a da je kod svih laboratorija potreban prethodni termin. Rezultati se dobijaju u proseku između 2-4 dana.

Test u Austriji, međutim, mogu da rade samo osobe koje tamo imaju stalno boravište, ostali ga donose iz Srbije.

Laboratorija Confidence radi testove u najkraćem roku , ali isto uz termin:  https://www.confidence.at/  na aerodromu Beč u prizemlju, cena EUR 190, rezultati se dobijaju za 3 -6 sata. Test je moguć iako ne putujete avionom,a  potreban je termin putem telefona +43 (0) 1/368 4554 ili e-pošte: office@confidence.at 


Letovi
Prema odredbama austrijske Uredbe o ulasku vazdušnim putem do 15.7.2020. zabranjen je ulazak iz zemalja koja ne pripadaju Šengen prostoru vazdušnim putem, što znači da do ukidanja državljani Srbije bez boravišne vize ili prebivališta u Austriji neće moći da putuju avionom u Austriju.  

Tranzit i ulazak u Mađarsku
Dogovorom Mađarske i  Srbije  otvoren je međusobni saobraćaj za državljanje ove dve zemlje, bez uslova tj. bez potrebe za donosenjem COVID-testa ili potrebe za izolacijom (Saoštenje Vlade Srbije

Trenutno stanje na graničnim prelazima možete da pratite pomoću uživo-kamera Auto-moto saveza Srbije  ili na portalu Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije   

 Uživo kamere u Mađarskoj : www.utinform.hu/webkamerak/

Putovanje vazdušnim, drumskim ili železničkim putem
21.5.2020 sleteo je prvi komercijalni let u Beogradu i avio-saobraćaj se normalizuje ( Uslovi putovanja ), međutim,
red letenja avio kompanija zavisiće od odluka i smernica domaćih, stranih i međunarodnih tela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od ukidanja zabrana letenja, izmena ograničenja u putovanjima i zdravstvenih mera u zemljama destiniacije.

. Za ulazak u Austriju Vam je potrebna viza, boravište ili prebivalište kao i negativan test na COVID19 ne stariji od 4 dana od dana izdavanja, što austrijski graničari sporadično proveravaju.

Ukoliko imate poteškoća da pronađete hotel, ovo su hoteli koji i za vreme COVID-19-krize nude smeštaj:  Otvoreni hoteli u Austriji

Imajte na umu: Iako su od 14.4.2020. u Austriji otvorili prodavnice i uslužne delatnosti, važi pravilo nošenja maske i dezinfekcije kao i strogo poštovanje međuljudskog prostora od 20 m2 po osobi.

USLOVE  ZA ULAZAK U HRVATSKU putničkog i teretnog saobraćaja možete da iščitate na portalu naše sestrinske organizacije ADVANTAGE AUSTRIA Zagreb www.advantageaustria.org/hr  

Stanje na putevima
Pod ovim linkom možete da pronađete dnevno ažurirane podatke o stanju na putevima u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji i Nemačkoj ( na nemačkom jezkiku ) > pod Auswahl > Region menjate državu:  https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/#
Uživo kamere sa graničnih prelaza i na putevima Austrije pogledajte ovde:  www.asfinag.at/traffic/webcams/


Transport robe je za sve vreme vanrednog stanja tekao neometano. 

Zeleni koridor za transport robe za članice CEFTA-sporazuma
Od 13.04.2020. CEFTA članice su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda  koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Granični prelazi na "zelenim koridorima" su Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi kako bi bilo omogućeno najavljivanje pošiljke elektronskim putem.

 

Poslednji put osveženo:
03.07.2020
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA