Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrijski ministar poljoprivrede posetio 82.Sajam poljoprivrede u Novom Sadu

19.05.2015

14.5.2015. na 82. Međunarodnom sajmu poljoprivrede učestvovao je i austrijskih ministar za poljoprivredu Andre Ruprehter.Tom prilikom ministri poljoprivrede Srbije i Austrije Snežana Bogosavljević Bošković i Andrej Ruprehter (Andra Rupprechter) potpisali su Memorandum o saradnji iz oblasti poljoprivrede  

"Potpisani Memorandum predstavlja nastavak dobre saradnje u oblasti poljoprivrede između dve zemlje imogućnost da se ta saradnja unapredi u obostranu korist. Austrija je među zemljama koje su najvažnijipartner Srbije, posebno kada je reč o poljoprivredi, o čemu svedoči podatak da je obim razmene robaizmeđu dve zemlje 105 miliona evra, od čega Srbija izvozi u Austriju poljoprivrednu robu u vrednosti od70 miliona evra, a uvozi robe za 35 miliona evra", rekla je ministarka Bogosavljević Bošković. Ruprehter je istakao da će potpisivanje Memoranduma biti iskorisćeno za proširenje i produživanje saradnje i u drugim oblastima poljoprivrede,a ne samo u stočarstvu."Austrija je lider u Evropi u organskoj proizvodnji, jer se 20 odsto ukupnihobradivih površina u Austriji koristi se za organsku proizvodnju i spremni smo da naša znanja i iskustvapodelimo sa našim partnerima u Srbiji", naglasio je austrijski ministar.

U okrivu Sajam poljoprivrede održan i stručni seminar „Kako najbolje iskoristiti EU podsticaje za poljoprivredu - IskustvaAustrije imogućnosti za Srbiju. Takođe, ministri su dodeliti odlikovanja za najbolja grla sa Nacionalne izložbe stoke.Austrijski ministar poljoprivrede je ovom prilikom državnom sekretaru za poljoprivedu Danilu Golubovićuuručio poklon junicu Hildu 2, simentalske rase. 

Nakon potpisivanja Memoranduma potpisan je i poslovni ugovor između generalnog uvoznika goveda iz Austrije Save Vrbanjca i predstavnika austrijskog izvoznika stoke "Klinger" Kristijana Klingera (Christian Klinger). Nakon toga, potpisan je ugovor između Vrbanjca i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića o kupovini goveda.

Austrija je na Sajmu bila zastupljena grupnim štandom na kome su izlagali već tradicionalno članice Austrijskog klastera za poljoprivredu AAC. Profile preduzeća-učesnica možete da pogledate pod sledećim linkom aktivacijom hiperlinkova naziva preduzeća.

 Svoju posetu ministar Ruprehter zaokružio je učešćem na već tradicionalnom prijemu  „Dan Austrije“ u restoranu Alaska barka na Ribarskom ostrvru sa zvaničnicima srpske privrede i politike kao i predstavnicima iz poljoprivrednog okruženja.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA